23948sdkhjf

Dansk ekspertise til nedtagning af svenske vindmøller

Da den svenske havvindmøllepark Yttre Stengrund som den første i verden blev demonteret, blev arbejdet udført med assistance af danske eksperter fra Connected Wind Services på Djursland.
Det kræver lidt ud over det sædvanlige, når en havvindmøllepark for første gang i verdenshistorien skal pilles ned. Så da svenske Vattenfall kort før årsskiftet stod foran opgaven med at demontere fem møller i havvindmølleparken Yttre Stengrund i Kalmarsund, blev der indkaldt eksperter fra Danmark.

Det svenske søentreprenørselskab Svensk Sjöentreprenad blev valgt til opgaven med at udpege de dygtigste underleverandører på opgaven. Valget faldt på et samarbejde mellem danske BMS Krangården i Holstebro og Connected Wind Services i Balle.

BMS Krangården leverede det nødvendige kranarbejde i forbindelse med nedtagningen, og Connected Wind Services blev hyret til at levere det nødvendige udstyr samt specialiserede vindmølleteknikere til selve demonteringen af de 55 meter høje møller

- For os var det 100 procent oplagt at tage fat i Connected Wind Services. Vi har samarbejdet tæt med dem igennem flere år, de er topprofessionelle, og vi vidste, de kunne løse opgaven, siger Ole Berthelsen, der er afdelingsleder ved BMS Krangården.

Han understreger, at Connected Wind Services blev valgt til opgaven ud fra flere konkrete parametre.

- CWS har, som en af de førende virksomheder på markedet indenfor service og renovering af vindmøller, det specielle løftegrej og andet udstyr, der kræves til sådan en opgave, og så besidder deres folk en knowhow og ekspertise på området, i kraft af deres kompetente og veluddannede medarbejdere. Det betød også noget, at Connected Wind Services har en stor, stabil organisation bag.

Projektleder i Connected Wind Services, Mikkel Kærgaard, betragter projektet som virksomhedens svendeprøve indenfor offshorevindmøller.

- Nedtagningen af Yttre Stengrund var en pioneropgave for alle os, der var involveret, og netop derfor var det af stor betydning, at det gik godt. At det så endda gik over al forventning skyldes vores grundige forberedelse kombineret med, at vi har nogle dygtige folk, siger Mikkel Kærgaard.

Connected Wind Services havde i alt otte mand på opgaven i sammenlagt en måneds tid, og trods dårligt vejr, der undervejs forsinkede processen, blev tidsplanen overholdt. Slutresultatet blev, at hver mølle blev pillet ned på fem timer af teknikerne fra Connected Wind Services.

- Den korte nedtagningstid var med til at minimere risikoen for spildtid på grund af vejrforholdene. Det kan vi takke vores kompetente teknikere for. Sammenlagt har de mange års erfaring i vindmøllebranchen, og det er en af vores største styrker, siger Mikkel Kærgaard.

Han glæder sig over, at nedtagningen af Yttre Stengrund har slået fast, at Connected Wind Services har styrken og ekspertisen til at løse meget komplekse projektopgaver, også på offshorevindmøller.

Beslutningen om demonteringen af Yttre Stengrund blev truffet af både tekniske og økonomiske grunde. Møllerne, hvoraf kun den ene stadig var i drift, var af en ældre model, der ikke længere er i produktion. Det ville derfor være svært at skaffe reservedele og bekosteligt at renovere møllernes generatorer, gearkasser og andre hovedkomponenter.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109