23948sdkhjf

Ny rapport: Det får man for 1,74 mia. kroner

- Effektiv grøn omstilling, eksport, omsætning og danske arbejdspladser, lyder konklusionen. Stor ros til EUDP, ELForsk og ForskEL.
Det er første gang at en rapport giver en samlet evaluering af resultater af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets forsknings- og udviklingsprogrammer for ny energiteknologi. Rapporten er udarbejdet af Cowi i samarbejde med EA Energi-analyse og Damvad Analytics og omhandler EUDP, ForskEL og ELForsk.

I evalueringsperioden, der dækker seks år fra 2007-2014, har programmerne EUDP, ForskEL og ELforsk støttet 407 projekter med i alt 3.77 mia. kr.

ForskEL forbedrer forsyningssikkerhed
Rapporten viser at ForskEL, som Energinet.dk administrerer, bidrager til en effektiv grøn omstilling blandt danske virksomheder og i det danske samfund i øvrigt. Samtidig rapporten at ForskEL-programmet bidrager til fleksibilitet i energisystemet og til at forbedre forsyningssikkerheden i Danmark.

- Evalueringen bekræfter, at sigtet med programmet og placeringen hos Energinet.dk, har været en medvirkende årsag til de flotte resultater. Det er et klart bevis på, at ForskEL bidrager til Energinet.dk's ambitiøse strategi. Især på områder som effektiv grøn omstilling og forsyningssikkerhed, siger Inger Pihl Byriel, afdelingsleder i Forskning og Udvikling hos Energinet.dk.

ELForsk booster omsætningen
Rapporten har blandt andet undersøgt knap 60 ELForsk-projekter over de seneste fem år. Konklusionen er her at virksomhederne ikke kun skaber mærkbare effekter i forhold til energispareområdet, men også i forhold til eksport, omsætning og beskæftigelse. De adspurgte virksomheder i undersøgelsen har sammenlagt opnået en ekstra omsætning på 76,4 mio. kr. årligt og har samtidig skabt 112 nye, faste stillinger.

- Jeg er utrolig glad for, at ELforsk er med til at skabe så markante vækstresultater hos danske virksomheder. Særligt set i lyset af, at vores forskningsprojekter jo først og fremmest handler om energibesparelser. At der så oven i de resultater følger meromsætning og beskæftigelse, kan vi jo kun være ovenud tilfredse med og meget stolte over. Det sætter en tyk streg under, at den grønne omstilling ikke kun har positive effekter for klimaet, men også for den økonomiske bundlinje, siger Jørn Borup Jensen, der er forskningskoordinator for ELforsk hos Dansk Energi.

ELforsk uddeler hvert år 25 mio. kr. til forsknings- og udviklingsprojekter.

EUDP & kommericialiseringen
Rapporten viser endvidere at programmet EUDP har omsætnings-, eksport- beskæftigelses- og kommercialiseringsmæssige effekter.

I 80% af EUDP projekterne arbejdes der med at udvikle nye eller forbedrede teknologier/processer/ydelser til kommercialisering.

30% af virksomhedsdeltagerne vurderer, at deltagelsen har haft positive omsætningskonsekvenser under og lige efter projektet. En omsætningsfremgang, der kan spores i både en beskæftigelseseffekt
og en eksporteffekt, dog ikke i helt samme omfang. De 36 respondenter fra virksomhederne, som har besvaret spørgsmålet, repræsenterer 33 forskellige projekter, som tilsammen har modtaget et tilskud på 210 mio. kr. I alt har disse virksomheder realiseret en ekstra omsætning på 574 mio. kr. Af den øgede omsætning udgør eksporten 410 mio. Nyansættelser og fastholdelser, som et resultat af ekstraomsætningen, udgør 215 stillinger.

Dette er, hvad virksomhederne anslår allerede er realiseret. Dertil kommer betydelige forventninger til fremtidig kommercialisering.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094