23948sdkhjf

- Varmen udnyttes langt bedre!

Kemp & Lauritzen har energirenoveret 100 kommunale ejendomme i Skanderborg. Resultatet er en kæmpe CO2-reduktion.
Skanderborg Kommune har sænket energiforbruget betydeligt – så meget at det ambitiøse mål for reduktion af CO2 i 2025 allerede er nået. 100 kommunale bygninger er blevet energirenoveret, og flere kommer til løbende.

Det er i samarbejde med virksomheden Kemp & Lauritzen at Skanderborg Kommune har nået målet.

Esco-samarbejde fra 2011
Parterne indgik i 2011 et Esco-samarbejde, der indebar at Kemp & Lauritzen skulle investere i ny grøn teknologi i de kommunale bygninger mod at få del i energibesparelsen over en årrække.

- Vores opgave bestod af tre faser: i første fase skulle vi screene alle kommunens 130 bygninger. Derefter valgte kommunen de bygninger, der skulle tages ud og energioptimeres. Anden fase var selve udførelsen, mens tredje fase, som er den vi er i nu, er opfølgning og garantiperiode, fortæller projektleder Lars Mikkelsen fra Kemp & Lauritzen til Energy Supply.

Indtil videre er 100 bygninger blevet gennemgået og energirenoveret for 44 mio. kr.

LED & Cirkulationspumper
Kemp & Laurtizen har i forbindelse med energirenoveringen spredt sig over en række forskellige tiltag.

Udskiftning af automatik; udskiftning af cirkulationspumper; montage af LED-lys; etablering af spændingsregulatorer; renovering af varmeforsyningen og isolering af varmerørene.

Lars Mikkelsen er dog ikke i tvivl om, hvad der har givet den største besparelse.

- I kroner og ører er det LED, men varmeoptimeringen, som vi har kørt her i tredje fase har også givet rigtig meget. Det er jo ikke bare at skifte ting ud. Adfærd og fokus på energispareindsatsen spiller også ind. Derfor undersøger vi nu forbruget og ser på hvad og hvornår, der bruges energi, fortæller han.

Også udskiftning af cirkulationspumper har betydet besparelser. På Plejecenteret Præstehaven har man sparet 225.000 kroner på el- og varmeregningen.

- Vi har blandt andet skiftet alle cirkulationspumper, selvom de kun var få år gamle. Det har kunnet betale sig, fordi teknologien udvikler sig meget hurtigt. Cirkulationspumper er i dag meget mere intelligente end tidligere, og vi har mulighed for at udnytte varmen langt bedre, siger teknisk serviceleder på Præstehaven Peder Juul.

Samarbejdet fortsætter
Selvom energirenoveringen af de 100 bygninger som kommunen pegede ud nu fortsætter Kemp & Lauritzen samarbejdet med Skanderborg Kommune.

- Vi stopper ikke her, bare fordi vi er færdige med at installere. Vi har et knald hamrende godt samarbejde. Og vi vil blive ved med at finde optimeringer. Vi har et system, hvor vi overvåger forbruget 24 timer i døgnet, så vi kan holde energiforbruget nede og reagere prompte, hvis der registreres overforbrug.

Udover det gode samarbejde, så er der også en anden fordel ved samarbejdet for Kemp & Lauritzen.

- Vi får del i energibesparelserne, hvis vi sparer mere, end det vi har lovet.Så det er jo guleroden for os. Vi deler overskuddet med Skanderborg Kommune 50/50, slutter Lars Mikkelsen.



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109