23948sdkhjf

Trods masser af advarsler: Københavnere hænger på milliardregning for Amager Bakke

Den nye affaldsforbrænding Amager Bakke står til at opbygge et milliardunderskud – og der er kun københavnerne til at dække det.
Dermed er det gået, nøjagtig som en række kritikere spåede, allerede inden værket blev vedtaget, skriver Ingeniøren.

Bl.a. advarede konsulentfirmaet Ea Energianalyse Københavns Kommune om, at prog­noserne for affaldsmængderne var stærkt overvurderede. Dengang beregnede Ingeniøren sammen med branchekendere, at værket blev over 1 mia. kr. for dyrt.

Opdaterede prognoser fra værkets ejer, det fælleskommunale Amager Ressource Center, viser nu netop, at der slet ikke er affald nok i hovedstaden til at fylde de nye ovne. På tre år har selskabet nedjusteret skønnet over affaldsmængden fra godt 550.000 ton til 350.000 ton årligt fra 2024.

Alt i alt er nutidsværdien for anlægget – hvor man indregner fremtidige udgifter og indtægter – faldet fra plus 1,2 mia. kr. til en negativ værdi på 1,8 mia. kr.

Lektor Søren Løkke fra Aalborg Universitets Institut for Planlægning sammenligner med andre store infrastrukturprojekter, som løber af sporet. Amager Bakke adskiller sig imidlertid ved, at skepsissen var så udbredt og kendt, inden projektet blev vedtaget, og det gør sagen ekstra absurd, mener Søren Løkke:

- Man kan få den tanke, at der er tale om en form for spin. Det gælder f.eks., hvis du lægger forudsætninger ind i beregningerne, som ikke har meget med virkeligheden at gøre, eller som kun beskæftiger sig med halvdelen af virkeligheden.

Naturfredningsforeningen var den mest aktive høringspart, som argumenterede imod så stor en affaldsforbrænding på Amager. Konsulent Signe Beuse Fauerbye finder det ‘virkelig dumt’ at bygge nyt, når der i forvejen er overkapacitet på affaldsforbrændingerne.

- Man bruger 4 mia. kr. af borgernes penge på et anlæg, der ikke er brug for, konstaterer hun.

Et notat fra Amager Ressource Center viser, at økonomien i værket kan reddes med import af affald fra udlandet. Det gør en række andre affaldsforbrændinger, men den politiske aftale om værket blokerer for det, fordi afbrændingen kan ødelægge kommunens klimaregnskab og grønne image.

Værkets nuværende bestyrelsesformand, Lars Weiss (S), fastholder, at beslutningen om byggeriet var ‘fornuftig’ ud fra de daværende prognoser men erkender over for Ingeniøren, at der nu ligger 'en stor opgave, der skal løses økonomisk og miljømæssigt ansvarligt'.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078