23948sdkhjf

Dansk vindenergi slår rekord

Natten til fredag producerede danske vindmøller rekordhøje 140 procent i forhold til landets el-forbrug.
Danmark har i mange år været et foregangsland i forhold til vindenergi, og den position blev natten til fredag cementeret, da danske vindmøller producerede mere end rigeligt til at dække landets behov for elektricitet.

Vindmøllerne producerede i nogle timer natten til fredag cirka 140 procent af det danske elforbrug. De overskydende 40 procent blev eksporteret til Sverige, Norge og Tyskland.
Ifølge Energinet.dk, som er ansvarlig for at forsyne Danmark med el og gas, er det ny rekord for produktion af vindenergi i forhold til Danmarks øjeblikkelige forbrug.

- Det er så vidt jeg kan se en ny all-time rekord. Vi har tidligere været oppe på 135 procent, men ikke 140 procent, siger Carsten Vittrup, som er energistrategisk rådgiver hos Energinet.dk

Der er flere grunde til at den nye rekord kom i hus, og stærkt blæsevejr og årstiden var ifølge Carsten Vittrup afgørende faktorer.

- Det er ikke den største vind-produktion, men det er den største vind-andel. Om sommeren bruger danskerne ikke så meget strøm, så det er lettere at opnå en større vind-andel, siger han.

Den såkaldte vind-andel er en betegnelse for, hvor meget strøm der bliver produceret af vindmøller i forhold til, hvor meget strøm der bliver brugt på et givent tidspunkt.

Hos Den Europæiske Vindenergi Association (Ewea) er man begejstret for den nye danske rekord.

- Rekorden viser, at et samfund baseret på vedvarende energi er meget tættere på, end de fleste tror, fortæller Kristian Ruby, som er politisk direktør i Ewea.

- Danmark ligger helt fremme, når det gælder om at finde løsninger på klimaproblemet, som er vores generations helt store udfordring, siger Ruby.

Ifølge Energinet.dk, så er den danske vind-andel i det første halve år af 2015 på 43 procent, og den politiske målsætning for 2020 er, at tallet kommer op 50 procent.

Det er ifølge Energinet.dk et realistisk mål.

- De 50 procent regner vi med at nå, og vi kommer nok også højere end det. Vi ved selvfølgelig ikke om 2020 bliver et godt vind-år, men bliver det et normalt vind-år, så regner vi med at komme op på 55 procent i vind-andel, siger Vittrup til Ritzau.

Cirka en tredjedel af den danske vindenergi kommer fra havvindmøller, mens de resterende to tredjedele bliver produceret af vindmøller på fastlandet.


/ritzau/
Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.081