23948sdkhjf

Solceller og LED sænker energiforbruget på Aalborg Havn

Siden 2010 har Aalborg Havn nedbragt deres indkøb af el med 42 procent. Det skyldes solceller og LED-lamper. Nu skal havnens restprodukter bioforgasses.
Med en målsætning om at blive en CO2-neutral havn arbejder Aalborg Havn aktivt og løbende på energibesparende tiltag. Et af indsatsområderne i 2015 er belysning, herunder særligt LED, der forventes at halvere havnens elforbrug. Seneste tiltag er netop gennemført i to store lagerhaller, hvor samtlige metalhalogen pærer og neonrør er blevet erstattet med LED-belysning.

- Vi har over en årrække udskiftet belysningen til LED i alle vores køle- og fryserum, og nu er turen så kommet til lagerhaller og udendørsarealer. Vi sparer både strøm og ressourcer i forbindelse med vedligehold, samtidig med vi udleder mindre CO2 – så det giver rigtig god mening for os, siger Lars Due, bygningskonstruktør i Aalborg Havn A/S.

LED-belysningen i de to haller på henholdsvis 1.925 m2 og 2.310 m2 er inddelt i felter på bevægelsescensorer, så lamperne kun lyser ved aktivitet. En funktion, der er særligt intelligent i store lagerbygninger, hvor aktiviteten fordeler sig ulige. Alene udskiftningen i de to haller vil give Aalborg Havn en årlig besparelse på ca. 15.000 kr. Investeringen forventes at være tjent hjem på kun 4 år.

80.000 kWh sol
I 2013 opførte Aalborg Havn desuden et af Nordjyllands dengang største solcelleanlæg med en årlig produktionskapacitet på 80.000 kWh, hvilket er nok til at dække elforbruget i Aalborg Havns driftsafdeling og administrationsbygninger. Idriftsættelsen af solcelleanlægget betyder, at Aalborg Havn nu leverer 12 procent af det samlede elforbrug selv:

- Vi arbejder målrettet på to fronter – dels skal vi reducere vores forbrug af el, og dels skal vi øge produktionen af miljøvenlig energi. Den kombination er stærk og medfører blandt andet, at vores solcelleanlæg, da vi installerede det i 2013, kunne producere 8 procent af vores samlede forbrug af el. Men grundet løbende besparelser på forbruget siden da, så står solcelleanlægget nu for hele 12 procent af vores samlede forbrug, siger miljøkoordinator i Aalborg Havn A/S Brian Dalby Rasmussen.

Aalborg Havn har et langsigtet mål om at integrere solcellesystemer i fremtidige tag- og facaderenoveringer, og solcelleanlægget på driftsbygningen skal også være med til at kortlægge de optimale løsninger for fremtidige investeringer i solenergi.

Bioforgasning på vej
Men Aalborg Havns indsats på miljøområdet stopper ikke her, for mange flere tiltag er på vej. Et af dem er genanvendelse af restprodukter. Aalborg Havn har blandt andet investeret i en ny fejemaskine, som gør, at de fleste korn- og foderstofrester kan afsættes til bioforgasning frem for at blive kasseret. Målet er at reducere mængden af affald med 10 procent i 2015.

- De seneste år har vi fundet aftagere til affaldet, så vi nu sikrer omkring 95 procent genanvendelse frem for at sende det til forbrænding og deponi. En af løsningerne er at bioforgasse, fortæller Brian Dalby Rasmussen og fortsætter:

- Regeringen har et mål om at mindske Danmarks CO2-udledning med 40 % inden 2020, og den er vi med på. Vi har de seneste fire år – på trods af en stigende omsætning – reduceret udledningen af CO2 fra vores energiforbrug med hele 36 %, så vi regner med, at vi allerede i løbet af 2015 når det mål.

Aalborg Havns tiltag har placeret dem i førerfeltet inden for miljørigtig havnedrift i Danmark og internationalt. En position, som de fremadrettet ønsker at underbygge og udvikle.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109