23948sdkhjf

Dom: Dong-selskab skal have 419 millioner fra Vattenfall

Strid om CO2-kvoter afgjort. Højesteret slår fast, at Vattenfall skal betale Dong Energy Thermal Power 419 mio. kr.
Konflikten mellem energiproducerende Dong Energy Thermal Power A/S (tidligere Energi E2) på den ene side og Vattenfall, som handler med elektricitet, på den anden er løst med en dom i Højesteret.

Højesteret fastslog den 13. maj 2015, at Dong Energy Thermal Power kunne kræve betaling af Vattenfall for de gratis tildelte CO2-kvoter, og at Vattenfall derfor skulle betale ca. 419 mio. kr. i tillægsbetaling til energiproducenten.

Betaling trods gratis kvoter
Baggrunden for striden er en Kontekaftale, som parterne indgik i 1991. Ifølge aftalen skulle Energi E2 etablere en transmissionsforbindelse mellem Danmark og Tyskland gennem Østersøen, der skulle forbinde det sjællandske elnet med det østtyske elnet. Energi E2 forpligtede sig i aftalen til at stille effekt til rådighed for Vattenfall via Kontekforbindelsen i en periode på 10 år fra den 1. juli 1996 og forpligtede sig endvidere til til enhver tid at levere elektrisk energi efter anmodning fra Vattenfall. Kontekaftalen indeholdt desuden bestemmelser om Vattenfalls betaling for effekt og elektrisk energi.

Ved indførslen af CO2-kvotesystemet i 2005 fik Energi E2 en række gratis tildelte CO2-kvoter. Selskabet anvendte kvoterne til produktionen af el til Vattenfall, der dog ikke mente, at der kunne kræves betaling herfor.

Højesterets dom siger noget andet. Nemlig at Energi E2 kunne kræve betaling af Vattenfall for de gratis tildelte CO2-kvoter. Vattenfall skal derfor betale cirka 419 mio. kr. i tillægsbetaling til Energi E2.

Til Vattenfalls fordel har Højesteret samtidig fastslået, at Vattenfall havde krav på reduktion af effektbetalingerne med ca. 36 mio. kr. på grund af afbrydelser af Kontekforbindelsen i 2004 og yderligere reduktion med ca. 9 mio. kr. på grund af transmissionsbegrænsninger i perioden 2004-2006.

Læs hele dommen på Højesterets hjemmeside.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.533