23948sdkhjf

Hydrogen skal tilsættes naturgasnettet

Danske energiselskaber deltager i projektet Hyready, der skal bane vejen for, at hydrogen tilsættes det europæiske naturgasnet.
Gasselskaberne og DGC har i flere år arbejdet for mere VE-gas i gasnettet. Der er klare krav og procedurer for biometan, men endnu er der ikke fælles accepterede retningslinjer for hydrogen. Nu skal projektet Hyready bane vejen for, at hydrogen kan tilsættes europæiske naturgasnet, skriver Dansk Gasteknisk Center.

Gasselskaberne har i de senere år søgt at give VE-gasser adgang til naturgasinfrastrukturen, og en forudsætning for dette er, at der er fælles accepterede retningslinjer for VE-gassernes sammensætning og anvendelse. Hidtil har biometan fra biogasproduktion været den primære VE-gas, men der er p.t. stor fokus på Power-to-Gas, dvs. muligheden for at anvende gassystemet som lager for en stadig større mængde vindbaseret el, som via elektrolyse kan omdannes til hydrogen.

Gasbranchen kan i dag håndtere injektion af biometan (bionaturgas) i naturgasnettet uden væsentlige konsekvenser for gasinfrastrukturen og gasanvendelsen, idet de nødvendige krav og procedurer er på plads. Men der er endnu ingen fælles accepterede retningslinjer for injektion af hydrogen i gasnettet. Derfor har DNV GL taget initiativ til det fælleseuropæiske projekt ”HYREADY - Recommended Practices for preparing natural gas networks for H2 injection”.

DNV GL stiller forslag om udarbejdelse af Recommended Practices (RP) på områderne: transmissionsnet, distributionsnet, slutanvendelse og hydrogeninjektion. De udarbejdede RP skal tjene som guidelines for de forskellige aktører i gaskæden, således at de hver især er i stand til at vurdere muligheder, konsekvenser og omkostninger af en given mængde hydrogen i deres del af naturgassystemet. DNV GL har gode erfaringer med at anvende RP på industri- og teknologiområder, hvor der er mangelfuld standardisering og regulering.

Hyready er ledet af DNV GL, og HMN Naturgas, DONG Energy, NGF Nature Energy, Energinet.dk, HOFOR og DGC har besluttet at deltage.

Projektet Hyready løber over to år, og arbejdet organiseres i fire work packages for hhv. transmission, distribution, slutanvendelse og hydrogeninjektion.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234