23948sdkhjf

Aftale åbner den grønne dør til geotermi og store varmepumper

Med en national garantiordning for geotermi samt anlægstilskud til store varmepumper er finanslovsaftalen startskuddet til endnu mere grøn energi i fjernvarmen. Det skriver Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.
Potentialet for netop geotermi og store varmepumper er opvarmning af mere end halv million huse med grøn og vedvarende energi, vurderer Dansk Fjernvarme.

Så kan flere fjernvarmeværker godt finde planerne om at bore efter geotermisk varme fra undergrunden frem. Det samme kan fjernvarmeværker, som gerne vil installere store varmepumper og dermed udnytte den overskydende strøm fra vindmøllerne til fjernvarme. Det står klart med finanslovsaftalen mellem regeringen, SF og Enhedslisten.

- Geotermi har et kæmpe potentiale. Barrieren for et egentligt gennembrud har været, at fjernvarmeværkerne ikke har haft nogen mulighed for at forsikre de indledende prøveboringer. For de store varmepumper gælder, at der mangler erfaringer med anlæg i drift. Men barriererne for disse grønne teknologier bliver nu nedbrudt, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

Landet over vurderes det, at der er 32 steder, hvor der er mulighed for at udnytte den geotermiske varme fra undergrunden til fjernvarme. Alt i alt vil op mod 350.000 husstande kunne forsynes med geotermisk fjernvarme.

Hurtigt se det første projekt
Flere fjernvarmeselskaber har planer for prøveboringer klar, men planerne har indtil nu været sat på stand by på grund af den manglende mulighed for at forsikre prøveboringerne.

-Denne nationale garantiordning er afgørende for geotermien. Nu vil de projekter, der er standset op, kunne komme i gang med prøveboringerne, og dermed er der brudt hul i muren. Mit bud er, at vi meget hurtigt vil se det første projekt gå i gang med at bore, siger direktør Søren Berg Lorenzen fra Dansk Fjernvarmes Geotermiselskab.

Geotermi har faktisk fejret 30 års jubilæum i Danmark i år. Men der er til stadighed kun tre anlæg i henholdsvis Thisted, på Amager samt i Sønderborg.
Finanslovsaftalen rummer 20 millioner kroner i hvert af årene 2015, 2016 og 2017. Disse penge skal suppleres med indskud fra de fjernvarmeselskaber, som vil være med i ordningen.

Finanslovsaftalen indeholder også 55 millioner kroner i 2015 og 2016 til at etablere og udbrede kendskabet til anvendelse af store el-drevne varmepumper i fjernvarmeforsyningen.

Vindmøllestrøm vil erstatte fossile brændstoffer
Meningen er at dokumentere de driftsmæssige og selskabsøkonomiske fordele for fjernvarmeværkerne som en nødvendig forudsætning for, at en storskalaudbygning med store varmepumper kan komme i gang.

- I dag har vi planer for vindmøller, men vi har ingen plan for, hvordan vi anvender strømmen fra vindmøller. Derfor bliver 27 procent af vindmøllestrømmen i dag eksporteret til lavpris. Ved at bruge vindstrømmen i store varmepumper i stedet, så udnyttes vi den statsstøttede vindstrøm med stor samfundsmæssig fordel i fjernvarmen. Det er særdeles grønt, fordi vindmøllestrømmen vil erstatte brugen af fossile brændsler som naturgas, siger Kim Mortensen.

Tilmed er der en rigtig god sammenhæng mellem netop store varmepumper og geotermi. Den geotermiske, man kan finde 1000 til 3000 meter under jordoverfladen i Danmark har temperaturer, der før, at der skal bruges en stor varmepumpe for at booste energien op til den temepratur, som skal bruges til fjernvarme.

Samlet set vil geotermi og store varmepumper kunne sikre grøn fjernvarme til mere end en halv million huse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079