23948sdkhjf

Solceller har gode vilkår i Sverige

Statsstøtte til anlægsudgiften, ROT-fradrag og Feed-in-tariff gør solceller til en attraktiv forretning – i Sverige.
Svenskerne installerer solceller som aldrig før, og vilkårerne har aldrig været bedre for forbrugerne og for solcellevirksomhederne. Støtteordninger og fradragsordninger gør solceller til en god forretning i Sverige, skriver dagbladet Børsen

Statsstøtte & fradrag
Siden nullerne har den svenske stat ydet støtte til anlæg af solcelleanlæg helt op til 60 procent – i dag ligger støtten på 35 procent og det er både private personer, offentlige institutioner og virksomheder, der kan søge solcellestøtte i den svenske statskasse.

For at skubbe yderligere til etableringen af solceller i Sverige har man afsat en pulje på 210 mio. kr. og etableret et håndværkerfradrag, det såkaldt ROT-fradrag, der giver en skattemæssig besparelse på renovering, reparation og vedligeholdelse og reducerer arbejdsomkostningerne med op til 50 pct. Både solcelleordningen og ROT-fradraget er noget, der glæder Carsten Nørgaard, projektchef i Gaia Solar der har været på det svenske marked siden 2001.

- Som det ser ud lige nu, kunne det godt gå hen og blive et rigtig godt marked, fordi de også har en Feed-in tariff (FIT), et håndværkerfradrag og en støtteordning til anlægsomkostninger, siger han til Børsen.

Herudover er det muligt at få op til 13.500 svenske kr. i skattefradrag, som beregnes til 60 øre pr overproduceret kilewatttime.

Pålægges at spare på energien
Solcellerne skal være med til at stive Sveriges omdømme som miljørigtigt land af. Blandt andet er kommunerne begyndt at interessere sig for solceller fordi man er blevet pålagt at spare på energien, men i modsætning til Danmark, hvor man energirenoverer, så er svenskerne anderledes skruet sammen.

Svenskerne har en tendens til at vælge den nemme løsning og producere energien selv for derved at spare på energien - altså ved etablering af solcelleanlæg, forklarer Carsten Nørgaard, der understreger at selvom Danmark og Sverige er geografisk tætte, så kræver det alligevel en del finjusteringer at trænge ind på det svenske marked.

Det kræver gode svenske referencer, udførlig dokumentation på svensk, anvendelse af lokale håndværkere og et vist miljøorienteret ry for at få foden indenfor.
Kommenter artiklen (4)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08