23948sdkhjf

Milliardombygning gør Amagerværket flisfyret

Energiselskabet Hofor, der ved årsskiftet overtog Amagerværket fra Vattenfall, har netop besluttet at ombygge værket til et træflis-fyret kraftvarmeværk.
I dag fyrer Amagerværkets blok 3 med kul, men inden 2020 skal den være bygget om til at fyre med træflis, skriver Ingeniøren.

Et projekt i milliardklassen
Træflisvalget er netop blevet principgodkendt af bestyrelsen, og det næste halve år skal bruges på at udarbejde det nøjagtige anlægsdesign.

Ifølge teknisk direktør Per Jacobsen bliver det et projekt i milliardklassen.

Normalt fyrer man med træpiller på kraftvarmeværkerne, men Hofor har valgt at satse på træflis, fordi det giver den bedste business-case, fortæller teknisk direktør Per Jacobsen fra Hofor. Han oplyser, at anlægsudgifterne til netop et flisfyret værk er større end til et træpillefyret, da en større del af værket skal bygges om, men da træflis er 20 procent billigere end træpiller, så giver det den bedste forretning på sigt. Samtidig forbedres virkningsgraden for varmeproduktionen med 25 procent på grund af røggaskondenseringen i det flisfyrede værk i forhold til et træpillefyret anlæg.

Bæredygtighedsbetragtninger
Udover de økonomiske fordele har Hofor selvfølgelig også valgt ud fra et bæredygtigt perspektiv.

- Fremstilling af træpiller sluger cirka 20 pct. af energien i pillen. Samtidig fylder træflis meget, og derfor vil flisen typisk komme fra Europa, hvor der er tradition for bæredygtig skovdrift, siger chefkonsulent Anders Evald fra Hofor, der dog fastslår, at man helst vil anvende dansk flis, men at mængden af dansk flis ikke rækker til de mængder, man forventer at skulle bruge.

Værket skal ifølge planen bruge 1,5 mio. ton træflis årligt.

Fluid-bed kedel & nye miljøanlæg flytter ind
Beslutningen om at anvende træflis kommer samtidig med beslutningen om at installere en fluid-bed kedel og nye miljøanlæg.

Amagerværkets blok 3 er allerede udstyret med afsvovlings- og DeNox-anlæg, men Per Jacobsen vurderer, at anlæggene fra 1989 er ved at synge på sidste vers, så derfor investeres i nye anlæg, der designes så de lever op til EU-kravene i de såkaldte BREF-noter.

Fluid-bed kedlen udmærker sig ved at kunne forbrænde træflis direkte og at være modtagelig overfor andre typer af brændsel, hvilket giver en større forsyningssikkerhed.

Hofor forventer at stå klar med det endelig anlægsdesign som også omfatter størrelse og pris sidst på året.

Originalartikel: http://ing.dk/artikel/traeflis-skal-varme-koebenhavnerne-efter-milliardombygning-af-amagervaerket-167529
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094