Vindmølle-projekt kan revolutionere borgerinddragelse i VE

Det strategiske forskningsråd støtter projektet Wind 2050 med 20 mio.kr. Projektets setup har potentiale til helt at ændre den måde, man planlægger og forankrer større energi-projekter i et demokrati.

Danmark har en målsætning om at blive uafhængig af fossile brændstoffer i 2050. Hvis det skal lykkes, bliver der brug for at satse massivt på vedvarende energi. Og mens alle glæder sig over miljøgevinster, så er det ikke alle, der er lige begejstrede ved tanken om at bo i nærheden af de anlæg, der skal producere den vedvarende energi. Oven i det har beboere tæt på anlæggene nogle gange oplevet, at det har været svært at komme til orde med kritik og forslag.

Det vil gruppen bag projektet Wind2050 nu lave om på, og fordi vindkraft er helt centralt i Danmarks 2050-strategi, fokuserer gruppen i første omgang på vindmølleprojekter.

Først indsamler forskerne kritik af eksisterende vindmølle-projekter i hele Europa, for derefter at finde gennemgående mønstre og regionale forskelle. I sidste ende bruges de store mængder af komplekse data til at udarbejde anbefalinger til fremtidens energipolitik.

- Vi starter med at kortlægge kritik, og vi slutter forhåbentlig med at bidrage væsentligt til, at Danmark bliver fri af fossile brændstoffer med mindst mulig usikkerhed undervejs og størst mulig tilfredshed, både med den samlede danske energiløsning i 2050 og med de enkelte projekter,” indleder projektleder fra DTU Management Engineering, seniorforsker Kristian Borch.

Det handler om balance
Uanset hvad man gør, vil der dog altid være kritik af store projekter – det gælder for alle vedvarende energi-løsninger og selvfølgelig også for vindmøller, og det er derfor heller ikke et realistisk håb at gøre alle helt tilfredse samtidig. Det handler ifølge Kristian Borch om at finde den rette balance:

- Som udgangspunkt handler det her projekt om at finde energi-løsninger, som alle er så tilfredse med som muligt. Der findes ingen løsninger, som alle er helt tilfredse med, hverken på nationalt eller lokalt plan. Men vi skylder miljøet og hinanden at finde de bedste kompromiser i den måde, vi prioriterer, placerer og kommunikerer forskellige energi-projekter, særligt i forhold til de meget store vindmøller, som ofte deler vandene, forklarer Kristian Borch.

For miljøet og for hinanden
Wind 2050 vil både analysere processer og resultater af tidligere vindmølleprojekter, for på den måde at anbefale modeller for borgerinddragelse og give svar på helt konkrete spørgsmål om de fysiske rammer for projekterne, som f.eks. hvor store vindmøller man kan placere og hvor henne?

- Vi ønsker f.eks. at undersøge, hvor man bedst kan placere vindmøller, hvordan dialogen mellem borgere og bygherrer skal være og hvordan man, ved at lytte til de, der bor i nærområdet, opnår en løsning, som både tager hensyn til nationale målsætninger og lokale ønsker, forklarer Kristian Borch.

Og lige netop dialogen med beboere i nærområder er noget, som Wind-2050 satser på at forbedre markant. Høringer, informationsmateriale og afstemninger har nemlig mange gange vist sig ikke at være tilstrækkeligt til, at alle føler sig hørt, og til at alle de, der er føler sig berørt, får deres input med i planlægningsfasen. Men hvis man kobler ingeniørdiscipliner med samfundsvidenskaberne, tror Wind2050 på, at det er muligt at tage meget bedre hensyn til borgernes skepsis over for vindmøller i nærområdet, uden at det går ud over de ambitiøse mål om et fossil-uafhængigt energisystem inden 2050.

Engineering democracy?
Fordi gruppen samler juridiske, sociologiske, økonomiske og tekniske kompetencer fra DTU og universiteter i hele Europa, giver det nemlig, ifølge projektleder Kristian Borch, helt nye muligheder for at forstå og forbedre de demokratiske processer, der er forbundet med opførelsen af større anlæg til vedvarende energi. Og selv om nye it-redskaber ikke kan erstatte traditionel dialog, så kan de hjælpe med at forstå borgernes bekymringer og bidrage til at kvalificere dialogen og sikre, at flere nuancer kommer frem:

- F.eks. kobler vi innovative it-redskaber med sociologisk forståelse og juridiske kompetencer i udviklingen af en web-crawler, som forventes færdig inden årets udgang. Webcrawleren gennemsøger nettet for hjemmesider, der beskæftiger sig med vindmøller og kortlægger, hvilke synspunkter, der kommer til udtryk, f.eks. i debatfora, artikler etc. Den kan, helt ned på regionalt niveau, give et billede af, hvilke hensyn, der evt. skal tages med i planlægning og projektledelse af vindmølle-anlæg, og tilrettelæggelse af høringsmøder, siger Kristian Borch.

Web-crawleren er allerede blevet testet og præsenteret i en demoversion, hvor den søgte på et lille udsnit af de parametre, som skal integreres i det endelige værktøj, og om den foreløbige reaktion på demoversionen siger Kristian Borch:

- Der har været stor interesse for værktøjet, særligt blandt modstandere af vindmøller, som gerne vil sikre sig, at webcrawleren nu også er i stand til at finde og kortlægge al relevant kritik af vindmølleprojekter på alle de hjemmesider, hvor den findes. Og selvom enkelte grupper fejlagtigt antog, at der var tale om en færdig version, ændrer det ikke ved, at deres reaktioner er vigtigt input til færdigudviklingen af værktøjet.

Miljø, teknik og mennesker
Wind 2050 ser med tværfaglige briller på forholdet mellem teknisk udvikling, miljøhensyn, overordnede politiske mål og lokale ønsker, og som Kristian Borch afsluttende bemærker, er det ikke bare en forbedring af status qou, men faktisk en nødvendighed:

- Ved at betragte udvidelsen af vindmøllekapacitet som et socio-teknisk system, kommer vi til at generere ny indsigt i, hvordan man implementer grønne energi-løsninger, ikke bare i Danmark, men også internationalt. Og lige netop bedre implementering, bedre beslutningsprocesser og bedre forankring af vedvarende energi-projekter i lokalområdet er nøglen til at opnå uafhængighed af fossile brændstoffer – teknik alene gør det ikke.
Mere om: DTU |Wind2050
Kilde: DTU


Hold dig opdateret med Energy Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Morsø Forsyning siger farvel til direktøren

Magasinet Forsyning
Hofor har krogen ude efter flere fjernkølingskunder

Linen strækkes derfor til det yderste.

Magasinet Forsyning
Køling producerer lavtemperaturfjernvarme i Høje Taastrup

Vestas allierer sig med vingeproducent

Et år med batteri i det københavnske elnet

Radius er blevet mange erfaringer rigere

Nyhedsbrev

Video & Billedserier
Se videoen: Tungeste løft på BIO4 udført

BIO4’s tungeste komponent er nu på plads.

Siemens Gamesa skal servicere skotsk vindmøllepark

Fire industrigiganter vil lægge pres på energiforlig

Energinets direktør hædret med pris

Efter brand: Store varmekunder må skrue lidt ned

Magasinet Forsyning
Ny rensningsmetode eliminerer 40 år gammel forurening

2

Magasinet Forsyning
Eventyret om Snehvide og de syv små dværge ender her

Brønderslev Forsyning kunne have kørt på sit eksisterende anlæg længe endnu – men grundbeløbets bortfald har tvunget selskabet ud i en investering af de helt store.

Solenergi trækker ned hos industrigigant

Farum Fjernvarme får nej til 16 MW biomasseværk

Mammoet løfter tungt ved Nissum Bredning

Arcon-Sunmark slår kedelig rekord i 2017

Et skidt år - Sådan betegner direktør Ole Dalby 2017. Men han vejrer morgenluft.

PSO-tariffen for 2. kvartal bliver 14,7 øre pr. kWh

European Energy køber dansk havmøllepark

Dermed træder selskabet ind på markedet for havvind.

Nu har Denfo stævnet Energiministeriet

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Magasinet Forsyning
En kold dag i Sindal

Byggeriet af Sindal Varmeforsynings nye anlæg skrider frem - ORC-anlægget er nu på plads.

Magasinet Forsyning
Plastens vej: Fra borger til salgsklar vare

2

Magasinet Forsyning
Ro på: Vi har masser af affald

- Det er næppe realistisk at vi løber tør, lyder det fra Dansk Affaldsforenings direktør.

Magasinet Forsyning
Er der penge i skidtet?

Kan det betale sig at sælge plasten videre? Det spørgsmål stiller man dagligt sig selv hos Reno Nord i Aalborg.

Video & Billedserier
Atomaffald skal oplagres på Risø indtil senest 2073

Ny topchef for LM Wind Power

Falske sælgere lokker med billig fjernvarme

1

Nu bliver sjællandsk nærvarmeprojekt til virkelighed

10 millioner vindmøllekroner til græsrødder og foreninger på Lolland

Denfo klar til at stævne ministeriet

1

Danskerne mangler træpiller

Energinet fastholder early warning

Insero Horsens henter ny direktør hos TDC

PM Energi lander ny stor ordre

Trådløs energi til verdens mindste strømforsyning

Forsyning Helsingør vil udnytte varmen i spildevandet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Building Green Aarhus: 18. april

Mini Bertha Argon

Nu er vi også ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 & DS/OHSAS 18001:2008 certificeret

Besøg EL & TEKNIK 2018

Hvad kan Blockchain i grunden bruges til?

Pålidelig retningsbestemt sporbarhed

Vil du skridtet videre i Inventor? Deltag i kurset Inventor Advanced Assembly Modeling fra d. 10/4

Ekspansion på det skandinaviske marked kræver udvidelse af vognparken hos DS Stålkonstruktion

20 % udvidelse af staben i Kina

Masentia Machining

Skal du nå og være med i vores konkurrence?

NIKO letløbende kraner

Low emission multicykloner fra Nordheat

Ny udviklingschef til danske Damixa

Marts TILBUD 4,3” touch 1000,- DKK

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

FRECON har opbygget en stærk position på markedet for konstruktion af nacelle covers

Boge filter hos Ultrafilter Skandinavien

Hvad er en VA-godkendelse?

Ny metode bekæmper den ”snigende dræber” radon – og fugt samtidigt

Styr på momentet giver tryghed

Vi er tætte på den maritime industri, og vi er leveringsdygtige i hele verd...

Kødalternativer skal gøres mere klimavenlige

Countdown: Under 1 måned til Building Green Aarhus

Revolverstansning

Send til en kollega

0.224