23948sdkhjf

Givskud ZOO må opgive geotermisk anlæg

Planerne om et stort geotermisk anlæg ved Givskud ZOO er kuldsejlet. Der er ikke penge nok til projektet og så må dyreparken ikke være et varmeproducerende selskab.
Ideen om at hente varme op fra jorden kom da et amerikansk firma i 2011 ledte efter olie syd for Givskud. Olie var der intet af, men boremaskinerne stødte på et stort vandførende sandstenslag, skriver Dr.dk.

Sandstenslaget er et af de største, der er fundet i Danmark og temperaturen blev målt til omkring 75 grader – og heraf udsprang ideen om et geotermisk anlæg, der blandt skulle sikre varme til et spabad resort og åbne varmekilder til parkens makakaber.

Tre krav fra Energistyrelsen
De vilde planer om spabad til makakaberne er dog skubbet et pænt stykke ud i fremtiden – for det første var projektet for dyrt og Givskud Zoo har ikke været i stand til at leve op til et ud af tre krav som Energistyrelsen stiller, for at man må etablere et geotermisk anlæg.

For det første skal man kunne dokumentere at varmen er der, der være forsyningssikkerhed for forbrugerne og sidst men ikke mindst skal der oprettes et selskab, som kan drive anlægget.

- Der står ikke i vores formålsparagraf, at vi kan være et varmeproducerende selskab, siger Richard Østerballe, og derfor kan parken ikke leve op til det sidste krav.

Masser af energi
Givskud ZOO har således forsøgt at gå sammen med Jelling Fjernvarme om projektet, men det viste sig at det ville koste godt 200 mio. kr. før man kunne hente vedvarende energi op fra undergrunden.

Og det ærgrer Richars Østerballe, der må vinke farvel til en masse billig energi her og nu - det anslås at selv det mindste geotermiske anlæg vil kunne producere nok enerig på én dag til at dække parkends årlige forbrug.

Han trøster sig dog med at sandstenslaget og muligheden for at hente energi op af undergrunden også vil være der om 10-15 år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078