23948sdkhjf

Staten forbyder nu fem solcelleprodukter på markedet

Fem solcelleprodukter skal fjernes omgående fra markedet på grund af lovstridige sikkerhedsmanualer.
Forkerte sikkerhedsoplysninger får nu Sikkerhedsstyrelsen til at skride ind over for fem producenter eller importører af solceller i Danmark.

Det sker efter at styrelsen har konstateret, at der er alvorlige fejl i de lovpligtige danske manualer, som følger med solcellerne.

Påbuddene er udstedt til Blue Solar, Grøn Sol, KM Solar, Nordisk Solenergi og Solar River, som omgående har fået besked om at trække deres invertere til solcelleanlæg fra markedet, indtil manualerne indeholder en korrekt vejledning om fejlstrømsbeskyttelse.

- Tjek lige for en sikkerheds skyld
Sikkerhedsstyrelsens gennemgang kan ifølge styrelsen berøre op imod 46.000 solcelleinstallationer, men det er umuligt at sige, nøjagtigt hvor mange installationer, hvor der ikke er installeret et korrekt fejlstrømsanlæg.

- Men derfor siger vi nu til ejerne, at de hellere må kontrollere, om de nu også har en korrekt installation, siger Dorthe G. Rasmussen, som er pressechef i Sikkerhedsstyrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen har målt, at der løber mere seks milliampere igennem inverteren ved de testede solcelleanlæg, og ifølge statens stærkstrømsbekendtgørelse betyder det, at anlæggene skal installeres med fejlstrømsafbrydere af typen B, men de testede produkter har udstyret med afbrydere af typen A.

Sikkerhedsstyrelsens advarsel og påbud er udkommet med mere end en uges forsinkelse, og det er sket efter tovtrækkeri med branchen.

Konflikt og forsinkelse
I sidste uge trak Sikkerhedsstyrelsen sin oprindelige udmelding, mens den lå klar i affyringsrampen, og DS Håndværk & Industri advarede i den forbindelse mod, at man skræmte alle solcelleejere unødigt.

Også Flemming Kristensen, formand for Dansk Solcelleforening, er enig med DS Håndværk & Industri. Han udtaler i dag til Berlingske Business, at der ikke er ”harmoni mellem fabrikanternes og Sikkerhedsstyrelsens vurdering af, hvilken fejlstrømsafbryder, der skal bruges,” og mener i den forbindelse, at forhandlerne kun kan forholde sig til fabrikanternes anbefalinger.

- De her anlæg står i enorme antal i Tyskland, og der har mig bekendt aldrig været problemer, siger han til Berlingske Business.

Dorthe G. Rasmussen afviser, at man skræmmer solcelleejerne unødigt.

- Vi opfordrer bare forbrugerne til at tjekke, om de har den rigtige installation.
Kommenter artiklen (5)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078