Vi skal kunne klare os selv: Det amerikanske valg må ikke rykke ved EU’s grønne ambitioner
Dette er en klumme fra en af Energy Supplys klummeskribenter. Indholdet i artiklen er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.
Europa skal holde fast: Hverken valget af Donald Trump, eller de aktuelle økonomiske udfordringer i særligt Tyskland må ikke få os til vakle. Europa stå fast på vores dedikation til den grønne omstilling. Det er afgørende for vores konkurrenceevne, sikkerhed og fremtidige velstand, at vi ikke tøver nu, men derimod insisterer på en grøn industriel revolution – det er langsigtet den eneste vej mod den afindustrialisering, som aktuel truer.
Allerede før valget i USA stod det klart, at Europa er nødt til at sætte den grønne, industrielle udvikling op i gear. Draghi-rapporten understregede, hvad allerede var klart: Den europæiske konkurrenceevne er under massivt pres, og der er en overhængende risiko for, at vi bliver overhalet indenom på vores grønne styrkepositioner af både USA og Kina. Draghis konklusion var forbilledlig klar: Vi er nødt til at investere massivt i især de grønne industrier, hvis vi fortsat vil have dem på europæisk jord – med den vækst, eksport og jobskabelse, der følger med dem.
Grøn industri kan fortsat være en amerikansk prioritet
Resultatet af valget i USA ændrer således ikke på, hvad Europa skal gøre – men det understreger, at det skal gøres hurtigt. Præsident Trump kommer ikke til at arbejde for en amerikansk førerposition som global, grøn forkæmper. Klima er ikke en prioritet – nærmest tværtimod. Det er amerikanske arbejdspladser dog, så vi ved endnu ikke, hvad den tiltrædende præsident mener om, eller vil gøre ved, det enorme investeringsinitiativ Inflation Reduction Act (IRA), der de senere år har medført investeringer for milliarder af dollars i grønne teknologier. Men sikkert er det, at det bliver med et endnu større fokus på amerikanske økonomiske interesser. Tiden vil vise hvilken linje Trump-administrationen præcis kommer til at lægge i forhold til IRA og USA’s rolle i internationale energi- og handelssammenhæng, men det understreger Dragish pointer om, at vi må gøre mere selv i Europa. Også når det gælder energi. Og her er skal svaret ikke være at forsinke eller udskyde den grønne omstilling – men at forcere den.
Det koster at investere – men det er dyrere at lade være
I Europa skal vi kunne klare os selv og oparbejde en industriel styrke, der kan holde trit med udviklingen og modstå det enorme pres fra især Kina, der arbejder målrettet for at dominere de grønne markeder. Det skal vi åbenlyst for ikke at miste arbejdspladser og værdiskabelse. Men vi skal også insistere på den grønne omstilling for vores egen sikkerheds skyld. Et Europa uafhængigt af russisk, fossil energi må og skal være øverst på den europæiske dagsorden. Vi kan ikke fortsat lade os lænke til Rusland med de forsyningskæder, der har leveret billig gas i årevis. Vi skal kunne klare os selv.
Det stærkeste kort, vi har på hånden, er den grønne energi. Vedvarende energi er nøglen til at omstille de europæiske samfund væk fra Ruslands klør, og samtidig skabe de arbejdspladser vi skal leve af i fremtiden. Brint og PtX er afgørende for at få den grønne energi ud i alle dele af energisystemerne og sikre en reel uafhængighed af fossil energi. Det kan lade sig gøre, men det kommer ikke af sig selv. Der er behov for massive investeringer i Europa – og i Danmark. Det koster at investere, men prisen for ikke at gøre det bliver langt, langt højere.
Pt. taler vi meget om netop det i Europa. Men investeringerne og den reelle handling på Draghis rapport udebliver. Også i Danmark. Det går simpelthen ikke. Tempoet skal op og vi må erkende at der skal bruges flere – også statslige penge. Desværre dominerer tidligere tiders bogholder tankegang fortsat. Herhjemme f.eks. set i debatten om brintinfrastruktur, men billedet er i større eller mindre grad det samme på tværs af Europa. Det er tid til at tage bestik af både Trump, Kina, Rusland og en forandret virkelighed – og komme i gang med de store, grønne investeringer hurtigst muligt.
Artiklen er en del af temaet Debat.