23948sdkhjf

Stigende arbejdsomkostninger er dårlige nyheder

Danmark har hårdt brug for at styrke konkurrenceevnen, men efter en god periode går det den forkerte vej for arbejdsomkostningerne.
Det er en alvorlig sag for danske virksomheders konkurrenceevne, at de danske arbejdsomkostninger er steget mere end EU-gennemsnittet i andet kvartal af 2013.

- Vi balancer på en knivsæg, og har gjort det i et stykke tid. Vi har haft en periode nu på nogle år, hvor omkostningerne er steget mindre i Danmark end i de andre lande. Og det har været vigtigt i kampen for at indhente noget af den tabte konkurrenceevne fra 00’erne, siger Steen Nielsen, underdirektør hos DI, til Energy Supply.

Alvoren ligger i, at virksomhederne kan være nødsaget til at skrue priserne i vejret for at dække de stigende omkostninger. Dermed risikerer Danmark, ifølge Steen Nielsen, at gå glip af den konkurrenceevnefremgang, der er hårdt brug for.

- Det (prisstigninger, red.) er der måske ikke plads til. Det handler dybest set om danske arbejdspladser, eller om det bedre kan betale sig for virksomhederne at lægge produktionen i udlandet, siger Steen Nielsen.

Efterslæb på konkurrenceevnen
Steen Nielsen forklarer, at Danmark blev ramt dobbelt så hårdt af finanskrisen, fordi man fra slut 90’erne og frem til 2008 mistede i størrelsesordenen af 25 procents konkurrenceevne; blandt andet på grund af lønudviklingen. Siden har Danmark dog hentet cirka 10 procent af efterslæbet.

- Det er absolut en dårlig nyhed. Der er et stykke vej endnu, siger Steen Nielsen og henviser til, at Danmark stadig mangler 10 procent for at komme tilbage på niveauet fra tidligere.

Læs også: Stigende danske arbejdsomkostninger.

At Danmark stadig er et stykke bagefter kan illustreres ved, at den danske beskæftigelse stadig står i stampe.

- En vigtig forudsætning for at skabe arbejdspladser er, at vi kan konkurrere, for ellers går ordrerne til andre lande, forklarer Steen Nielsen.

På tværs af brancher
Et kig på DA’s internationale lønstatistik for andet kvartal af 2013 afslører, at lønudviklingen hos de danske fremstillingsvirksomheder ligger under niveauet for udlandet, men at de danske bygge- og anlægsvirksomheder og handelsvirksomheder ligger over det generelle niveau.

- De sidste par kvartaler er vores lønudvikling blevet højere end udlandets, og det gælder både industrien, byggeriet og handlen, bekræfter Steen Nielsen og uddyber:

- Der er en opadgående tendens i alle brancher herhjemme, men ikke i udlandet.

Steen Nielsen forklarer i øvrigt, at udviklingen har betydning på tværs af brancherne i Danmark. Det skyldes blandt andet, at byggeriet og servicefagene er leverandører til industrien, og at en for høj prisudvikling derfor går ud over omkostningsniveauet i den danske industri.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094