23948sdkhjf

Grøn skattereform: Der kommer ikke afgift på CO2, der ikke udledes

Dansk Fjernvarme har nu efter lang dialog med skatteminister Jeppe Bruus og hans embedsfolk fået fastlagt, at ingen skal betale CO₂-afgift af en CO₂, der ikke udledes

Det blev aftalt politisk tilbage i juni 2022, at der skulle fastsættes en ny og højere CO2-afgift på 750 kr. pr. ton udledt CO2 i rumvarmesektoren. Formålet var at skabe et stærkt incitament til at reducere udledningen af CO2.

Lovforslaget, som blev sendt i høring i begyndelsen af februar 2024, indeholdt imidlertid et forslag til udmøntning af aftalen om grøn skattereform, som ikke levede op til aftalen. Skatteministeriet foreslog på det tidspunkt, at CO2-afgiften ikke skulle kunne afløftes ved CCS, hvilket var i strid med den politiske aftale og ville begrænse mulighederne for udvikling af CCS.

Dansk Fjernvarme gik derfor allerede i forbindelse med høringsperioden i dialog med skatteministeriet og skatteminister Jeppe Bruus for at få justeret lovforslaget på dette punkt.

Efter et langt forløb, hvor Dansk Fjernvarme parallelt også har været i dialog med flere af ordførerne bag aftalen om den grønne skattereform, blev der fundet en løsning umiddelbart inden den planlagte fremsættelse af lovforslaget om grøn skattereform.

- Vi havde gerne set en endnu mere enkel løsning med afløft af CO2-afgiften direkte i afgiftssystemet, men skatteministeriet ser fortsat nogle EU-retslige udfordringer ved sådan en model, siger Tine Skovlund, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme i en artikel på Dansk Fjernvarmes hjemmeside. 

- Derfor er vi til gengæld blevet enige om en løsning, som giver mulighed for, at bl.a. affaldsenergianlæg, der etablerer CO2-fangst og lagring, efter en aftalebaseret løsning kan få godtgjort den fulde CO2-afgift. Det gælder både kvoteomfattede og ikke-kvoteomfattede. Dvs. der skal kun betales CO2-afgift af den CO2, som faktisk udledes, siger forklarer hun videre.

Flere ændringsforslag

Timingen gjorde, at løsningen først er kommet med i et ændringslovforslag, som Dansk Fjernvarme har haft en god dialog med skatteministeriet om.

Ændringslovforslaget blev fremsat af regeringen umiddelbart efter 1. behandlingen af lovforslagene, der udmønter aftalen om den grønne skattereform for industri mv. Ændringslovforslaget er derfor nu en del af det samlede lovforslag, der skal 2. behandles den 30. maj 2024.

Ændringsforslaget gav på et enkelt punkt anledning til endnu en justering, hvorfor der efterfølgende er fremsat endnu et ændringslovforslag. Samlet lever lovforslaget med tilhørende ændringslovforslag nu op til princippet om, at der ikke skal betales CO2-afgift af CO2, der fanges og lagres.

- Vi er godt tilfredse med, hvordan det hele er landet efter de seneste måneders arbejde, fordi det nu klart ser ud til, at afgiftssystemet kommer til at give de forventede incitamenter til etablering af fangst af CO2. Dermed lever det nye afgiftssystem på dette punkt op til den politiske ambition herom, som har været stillet i udsigt siden 2022, siger Tine Skovlund.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062