23948sdkhjf

Ny metode vækker jubel: Det her kan spare os millioner af kroner

Vandselskab ser ud til at have løst en hovedpine, der kunne koste vandforbrugerne dyrt

Det kan måske være svært for udeforstående at komme helt op at ringe over noget grumset bundfald i en glaskande med spildevand.

Men ikke desto mindre kan et nyudviklet anlæg til behandling af spildevand spare Hjørring Kommunes vandforbrugere for millioner af kroner og samtidig reducere udledningen af problematiske stoffer til naturen.

- Det er det første anlæg af sin art i Danmark, og vi er selvfølgelig meget begejstrede over, at det nu ser ud til at virke, siger produktionschef hos Hjørring Vandselskab, Jacob Andersen.

Renser PFAS ud af spildevandet

Det handler om de såkaldte PFAS-stoffer, som der nu bliver holdt et vågent øje med, fordi de kemiske stoffer ophobes i dyr og mennesker gennem fødekæden.

De nedbrydes meget langsomt i vores kroppe, og derfor bliver de også kaldt "evighedsstoffer".

Der er indført grænseværdier på PFAS i spildevandsslam, der tidligere blev kørt ud på landbrugsjord.

- Vi har ligget på høje koncentrationer af PFAS i vores slam, og derfor har vi ikke kunnet køre slammet ud på markerne, fortæller Jacob Andersen.

Slammet hober sig derfor op, og der har været udsigt til, at der skal bruges millioner på at bygge haller til at opbevare de cirka 8000 ton slam, der årligt kommer fra kommunens renseanlæg.

Det nye anlæg betyder imidlertid, at Hjørring Renseanlæg nu formentlig kan rense sig ud af problemet. PFAS -stofferne fjernes ikke i den almindlige rensningsproces på renseanlæggene.

Men ved at tilsætte en kombination af tre hjælpestoffer til spildevand med høj koncentration af PFAS, bliver de problematiske stoffer bundet, og kan til sidst i processen skummes af og fjernes.

- Det er en meget enkel proces og foreløbig er det lykkes at reducere mængden af PFAS-stoffer i det behandlede spildevand med over 90 procent, fortæller Jacob Andersen.

Samtidig har Hjørring Vandselskab fået sporet nogle af de kilder, der har grundvand med de høje koncentrationer af PFAS.

PFAS

  • PFAS er en stor gruppe af kemiske fluor-stoffer. Fælles for PFAS-stoffer er, at de er svære at nedbryde og derfor er tilstede meget længe i miljøet omkring os. Det skaber bekymring for, hvordan PFAS kan påvirke helbredet på lang sigt.
  • PFAS-stofferne bliver af og til kaldt evighedsstoffer, fordi de er svære at nedbryde. Stofferne ophobes i dyr og mennesker, og man kan måle PFAS i blodet på befolkningen overalt i verden – også i Danmark.
  • PFAS medfører ikke akut sygdom, men man kan være bekymret for, hvordan stofferne kan påvirke vores helbred på lang sigt. Der er ikke noget, der tyder på, at PFAS forøger den enkeltes sygdomsrisiko væsentligt.
  • PFAS har været brugt siden begyndelsen af 1950’erne. Stofferne har været anvendt i blandt andet skum til brandslukning, imprægnering af sko og tøj, kosmetik og madindpakning.
  • Fra 2011 blev det forbudt at bruge brandslukningsskum med PFOS, der er ét af stofferne fra PFAS-gruppen.
  • Fra 2020 blev det også forbudt at tilsætte stofferne til madindpakning. Forskellige PFAS-forbindelser anvendes stadig i en lang række produkter. Men man arbejder på at få alle PFAS-stoffer forbudt i EU.
  • I 2021 fandt man et højt niveau af PFAS i kød fra kvæg, der havde græsset på områder nær en brandskole i Korsør. Indholdet af PFAS i kødet var så højt, at det overskred grænseværdien for PFAS 176 gange, hvilket er særdeles højt. Hvis man igennem længere tid har spist kød fra disse køer, er man særlig udsat for PFAS.
  • I 2022 blev der på Fanø fundet en fordobling af den tilladte mængde PFAS i det lokale drikkevand.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Reduktion i den samlede mængde spildevand

Det er foreløbig to af kommunens affaldsdeponier under affaldsselskabet Nordværk samt MV Farligt Affald i Hjørring, der er væsentlige kilder til PFAS-forureningen.

- Det betyder, at vi nu kan opsamle spildevand fra de tre kilder og behandle det i det nye anlæg. Dermed opnår vi en kraftig reduktion i den samlede mængde spildevand, fortæller Jacob Andersen.

Det er så også de enkelte virksomheder, der kommer til at betale regningen for den ekstra rensning.

Foreløbig har den nye rensemetode betydet, at slam fra Hirtshals Renseanlæg overholder grænseværdierne og igen kan køres ud på landbrugsjord. Det samme ventes at ske snart på Hjørring Renseanlæg syd for Hjørring.

- Vi så ind i store millioninvesteringer til anlæg til opbevaring af slammet. Det slipper vi formentlig for, og samtidig begrænser vi udledningen af de her stoffer til naturen, siger Jacob Andersen.

Der er endnu ikke påvist en klar sammenhæng mellem bestemte sygdomme og PFAS-stoffer, men foreløbige undersøgelser har vist, at en høj koncentration i blodet hos børn kan medføre en svagere effekt af vaccinerne mod børnesygdomme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064