23948sdkhjf

Netselskaberne skruer op for investeringerne

Grøn omstilling og (cyber)sikkerhed komme til at fylde for landets elnetselskaber i 2024.

Af Jørgen S. Christensen, Green Power Denmark

’Sikken voldsom trængsel og alarm’, lyder det i en gammel julesang. Jeg håber, at alle er kommet godt gennem jule- og nytårsdagene, men travlhed slipper vi ikke for i 2024.

For elnetselskaberne og alle deres underleverandører er der hektisk aktivitet hele året. Store, mellemstore og små elnetselskaber har i 2023 skruet gevaldigt op for investeringerne i transformerstationer, kabler og digitalinfrastruktur. I år bliver endnu vildere.

At der er tryk på, kan enhver der følger med i medierne konstatere. Jeg har bl.a. noteret mig, at de to største netselskaber – Cerius-Radius og N1 – beretter om aldrig set før travlhed. Kabler og ikke mindst de medarbejdere, der skal bane vej for den grønne omstilling, blev også fremhævet som vigtige af Dronning Margrethe i hendes nytårstale.

Investeringerne er betydelige og med en vis indbygget økonomisk risiko, for myndighederne har endnu ikke udmøntet et for længst politisk besluttet grønt tillæg: ’Grønt tillæg’ fordi netselskaberne er et nødvendigt tandhjul i den grønne omstilling.

Et eksempel på grøn omstilling: Det lokale elnetselskab i Svendborg, Flow Elnet, ser ind i en nær fremtid, hvor der i Svendborg Kommune skal omstilles over 10.000 gas- og olieopvarmede til individuelle varmepumper i kombination med fjernvarme formentlig med store varmepumper. Flow Elnets infrastruktur på 0,4 kV og 10 kV skal også matche en udvikling med over 10.000 elbiler i 2030.

Det bliver altså nødvendigt at forstærke elnettet ude på nogle af villavejene – i Svendborg og alle andre steder i landet. Nogle investeringer kan begrænses, hvis forbrugerne handler fleksibelt, hvad mange af dem heldigvis gør.

’Lygten tændes klokken fire alt, det skal være aften med gevalt’, som det lyder i julesangen med klar adresse til kogespidsen mellem kl. 17 og 21. Kogespidsen adresserer netselskaberne med tidsdifferentierede tariffer jf. Tarifmodel 3.0, der gælder i det meste af landet og animerer til fleksibelt elforbrug.

I 2024 skal netselskaberne beskrive deres forventninger til fremtiden i Netudviklingsplan 2025. Vi skal også sammen med Energinet videre med ’Net til Tiden’, der kan sikre en hurtigere nettilslutning.

2023 var også året, hvor vi så endnu flere cyberangreb rettet mod den kritiske infrastruktur i Danmark. I enkelte tilfælde lykkedes det angriberne at komme igennem de første forsvarsværker, før de blev opdaget.

Her så vi samtidig vigtigheden af at have et gennemprøvet beredskab, så ingen af disse hændelser berørte kunder. Der skal desværre nok blive endnu mere at lave i 2024 på sikkerhedsområdet som afledt effekt af Ruslands tragiske krig mod Ukraine.

Jeg glæder mig til at løfte disse opgaver og mange andre med analyser, digitale værktøjer, projekter og andre virkemidler i et samspil med energiselskaber og øvrige samarbejdspartnere.

Godt nytår!

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094