23948sdkhjf

Kære regering. Nordjylland skal ikke kobles af

Denne klumme er skrevet af Lene Espersen, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark:

Der indgår ikke arealer i Nordjylland, Fyn og øerne i den videre dialog om energiparker i Danmark. ”Det skyldes blandt andet, at det ikke blev vurderet muligt at udbygge det overordnede transmissionsnet tilstrækkeligt til, at produktionen fra de screenede arealer i disse områder kan indpasses i elnettet inden 2030.”

Sådan lyder udmeldingen fra regeringen, og sagt på nordjysk: det er virkelig træls.

De nordjyske borgmestre har længe råbt op, og den manglende udpegning understreger endnu engang problematikkerne, der følger med et utilstrækkeligt elnet. 

Denne gang spænder det ben for etableringen af energiparker, men på sigt handler det om lige muligheder for grøn omstilling, erhvervsudvikling og beskæftigelsesmuligheder. 

Dansk Industri udviser samme bekymring på vegne af både erhvervslivet og den grønne omstilling, som med de manglende udpegninger stilles dårligere i Nordjylland.

I Nordjylland har vi masser af projekter i gang og endnu flere på tegnebrættet. Der mangler hverken visioner, ambitioner eller handling, og ingen af de tre stopper grundet en manglende udpegning. Men vi står tilbage med en følelse af, at vi er i ulig konkurrence med resten af Danmark.

Store udfordringer

En af de udviklere, som lige nu investerer massivt i blandt andet solcelle- og vindmølleparker samt biogasanlæg i Nordjylland, mener, der følger en række udfordringer med regeringens udspil. 

Bertel Maigaard, CEO for BioCirc Group mener, at udfordringen omkring elnettet vil være uændret, selvom projekterne genfremsættes i 2024, og det bliver betydeligt vanskeligere at etablere energiparker, når man ikke ser den samme støtte og nødvendige prioritering til en igangsættelse af projekter. 

Projekter i andre regioner får fortrinsret, mens vi i Nordjylland står i kø og kollektivt misser chancen for at skabe endnu større indvirkning. Uden en acceleration af elnetudviklingen inden 2030, bliver det urealistisk at nå de lokale og nationale mål.

I Green Hub Denmark frygter vi, at det bliver sværere at etablere energiparker i Nordjylland, når man ikke får den samme håndsrækning fra regeringen og ikke får den samme hjælp til at skubbe gang i vores energiparker. For eksempel får de udpegede energiparker én indgang til de statslige myndigheder, gunstige vilkår for erhvervsudvikling og øget vejledning.

Det kan vi ikke tolke anderledes, end at projekterne i de øvrige regioner får en forlomme, mens vi pænt skal vente i køen. Og her kan vi vente længe, hvis ikke der sættes skub på udviklingen af elnettet inden 2030.

I Nordjylland er vi dygtige indenfor vind- og solenergi. Det er her, vi har plads til opstillingen af energi-anlæg, og det er her, det blæser. Men vi har brug for et elnet, der følger skalaen for vores ambitioner.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078