23948sdkhjf

Det var egentlig slut med kul i Ensted - men så invaderede Rusland Ukraine...

Omlastningen af kul på Ensted Havn indstilles, så snart den nuværende kontrakt udløber

Hvis Aabenraa Havns direktør Henrik Thykjær havde haft en gammel hat, skulle han have spist den i begyndelsen af september 2022. Der blev det nemlig meddelt, at der atter skulle omlastes kul på Ensted Havn.

- Det havde jeg ikke set komme, da vi overtog havnen året forinden. Dengang var jeg meget stålfast om, at det var slut med kul i Ensted, siger Henrik Thykjær.

Uforudsigelighed

Men et er principper, et andet er uforudsigelige hændelser. Og de massive sanktioner af gas og kul fra det krigsførende Rusland betød og betyder enorm usikkerhed på det europæiske energimarked.

Vi sagde nej til de første henvendelser om omlastning af kul fra forskellige private aktører trods udsigten til en betydelig indtjening Henrik Thykjær, havnedirektør, Aabenraa

Derfor indgik SDK Shipping og Aabenraa Havn – efter dialog med Energistyrelsen – en aftale om at genoptage omlastningen af op til en million ton kul årligt i Ensted frem til udgangen af i år – og med mulighed for forlængelse frem til udgangen af 2024.

Klar prioritet

- Sidste år nåede vi knap 200.000 ton, og det bliver spændende at se, hvor vi ender i år. Om aftalen forlænges, afhænger af myndighederne, siger Henrik Thykjær og understreger, at mellemlagringen af kul fra bl.a. Sydafrika og Colombia er en midlertidig løsning.

- Prioriteten er meget klar: Vi satser på den grønne omstilling. Derfor sagde vi også nej til de første henvendelser om omlastning af kul fra forskellige private aktører trods udsigten til en betydelig indtjening. Siden tvang den forværrede energikrise os til at genoverveje vores beslutning, hvorefter vi indgik aftalen med SDK Shipping. Men når den nuværende kontrakt ophører, retter vi fokus mod arbejdet med at etablere et Power-to-X-anlæg eller andre grønne tiltag på arealerne ved Ensted, fastslår Henrik Thykjær.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Green Power Denmark: Historisk havvindaftale åbner porten til grøn fremtid
DI om havvindaftale: Giver håb om temposkift i den grønne omstilling
Danmarkshistoriens største havvindudbud er på plads
Vingeproducenter går sammen om genanvendelse med nye materialepas
Energinet har håndplukket fire giganter i energiø-udbud
Sensorer og en smart algoritme kan få op til 30 procent mere sol og vind gennem elnettet
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078