23948sdkhjf

Siemens Gamesa vil lave vindmølletårne med grøn stål – dansk havmøllepark får de første

Energiselskabet RWE bliver de første til at bruge Siemens Gamesas GreenerTower, når man de kommende år skal bygge Thor havvindmøllepark i Nordsøen.

Tårnenes stålplader bliver lavet af stål, der udleder mindst 63 procent mindre CO2 sammenlignet med konventionelt stål. Stålet bliver leveret af den tyske stålproducent Salzgitter.

36 af de 72 vindmøller i Thor vil blive udstyret med de mindre klimabelastende ståltårne. Installation af turbinerne forventes i 2026.

Sven Utermöhlen, CEO for RWE Offshore Wind, siger:

- Havvind har allerede et af de laveste livscyklus-klimaaftryk af de forskellige elproduktionsteknologier. Produktionen af tårne står dog for omkring en tredjedel af alle vindmøllerelaterede CO2-udledninger. Så brugen af grønnere stål er et væsentligt skridt i retning af at producere endnu mere bæredygtig vindenergi. Hos RWE er vi fast besluttet på at arbejde hen imod cirkulær genanvendelse og netto-nul udledning.

- Vi tester allerede verdens første genanvendelige vindmøllevinger fra Siemens Gamesa under virkelige forhold. Ved at være de første til at bruge GreenerTower på vores Thor havvindmøllepark, tager RWE nu igen føringen ved at hjælpe med at reducere CO2-aftrykket fra vindmøllerne markant, fortsætter han.

Tredjepartscertificering vil bekræfte, at der kun udledes maksimalt 0,7 ton CO2-ækvivalenter per ton stål i det nye GreenerTower, samtidig med at de samme stålegenskaber og -kvalitet bevares. Som ét af tiltagene vil strømmen til el-ovnene ved stålproduktionen udelukkende baseres på vedvarende energi. Andre tiltag omfatter brugen af stålskrot i produktionsprocessen, som erstatter jernmalm og reducerer energiforbruget i den samlede proces.

Maximilian Schnippering, chef for bæredygtighed hos Siemens Gamesa, siger:

- Vindkraft er en af hjørnestenene i den grønne energiomstilling. Med mere end 600 gigawatt ny kapacitet, der skal installeres på verdensplan de næste fem år, er det vigtigt for vindindustrien at reducere sit CO2-aftryk. Vores projekt om at reducere udledninger med grønnere stål er sådan en løsning. Med lanceringen af GreenerTower, og aftalen om RWEs Thor havvindmøllepark leder Siemens Gamesa bestræbelserne på at fremme cirkulære og netto-nul-udledningsløsninger.

RWE skal bygge Thor havvindmøllepark i den danske del af Nordsøen, cirka 22 kilometer fra Thorsminde på den jyske vestkyst. Med en planlagt kapacitet på mere end 1.000 MW er Thor Danmarks hidtil største havvindmøllepark. Når den er fuldt operationel, efter planen senest ved udgangen af 2027, vil havvindmølleparken være i stand til at producere nok strøm til at forsyne, hvad der svarer til mere end en million danske husstande gennemsnitlige forbrug.

Se nøgletal for:
Læs mere om: bæredygtighed vindmøller
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.625