23948sdkhjf

Green Gas Denmark: Biogas skal sikre grøn omstilling i industrien

Dette indlæg er skrevet af Kristian Nielsen Green Gas Denmark, DI

Industrien arbejder for at være klimaneutral i 2030. Det kræver de rette rammevilkår – og det begynder med, at man ikke skal betale CO2-afgift på grøn og klimaneutral energi, sådan som biogassen er.

Industrien går efter at blive klimaneutrale ved bl.a. at effektivisere energiforbruget, elektrificere og skifte til grønne alternativer, der hvor det ikke er muligt elektrificere. En ny analyse fra Viegand Maagøe peger på et stort teknisk potentiale for elektrificering men med ringe økonomi.

Elektrificering teknisk mulig, men……

Elektrificering er ikke en god business case i ret mange industrivirksomheder. Det skyldes i særdeleshed, at elpriserne også på langt sigt er for høje i forhold til gaspriserne. Der til kommer den verserende energi- og forsyningskrise, hvor det er usikkert, om skyhøje elpriser igen bliver hverdag kombineret med frygten for brown outs. Det er ærgerligt, at de økonomiske og tekniske realiteter besværer industrien i at realisere sine grønne ambitioner. Viegand og Maagøe peger på en teknisk mulighed for at reducere industriens gasforbrug fra 24 til 5 PJ i 2030. Industrien er villig til at acceptere en tilbagebetalingstid på op til 6 år på den grønne omstilling, men alligevel viser Viegand Maagøes analyse, at det kun giver økonomi til en reduktion fra 24 til 20 PJ i 2030.

Grøn gas til industrien

Vejen til alligevel at sikre den grønne omstilling i industrien er biogas til især højtemperaturprocesser – her er det den primære grønne omstillingsvej. En forudsætning for at kunne lykkes med dette, er en øget biogasproduktionen i Danmark.

Allerede i dag har vi en enestående høj biogasandel i gasnettet i Danmark. Biogasandelen rundede 33 pct. ved udgangen af 2022 og er fortsat op på 37 pct. i marts måned. Sammenlignet med resten af EU havde Danmark den største samlede biogasandel på 24 pct. i 2021, heraf blev 19 pct. født ind i gasnettet. Sverige der havde den næststørste andel var langt bagefter med samlet set 15 pct. af gasforbruget og 10 pct. indfødt i gasnettet.

100 pct. grøn gas i 2027

Den grønne gas fylder altså rigtig godt i det danske gasmiks, og regeringens udspil om mere klimahandling (19.04.23) peger faktisk på, at vi når over 100 pct. grøn gas i nettet i 2030 og at målet om 100 pct. grøn gas i 2030 dermed indfris (mål i Danmark kan mere 2). Vi kan og bør dog skrue tempoet op og udnytte muligheden for et grønt match mellem gasforbrug og biogasproduktion allerede i 2027 som Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets Gasstrategi fra 2021 viser, at det faktisk er muligt at opnå.

Green Gas Denmark og DI anbefaler, at Energistyrelsen snarest muligt evaluerer, om fremrykkede udbud på biogas kan sikre et 100 pct. biogas-match med gasforbruget i 2027, og at der politisk følges op med nye udbud, hvis det viser sig nødvendigt. I den forbindelse skal man også se på om den samlede tilskyndelse til biogas har den rigtige balance mellem fokus på produktion og fokus på efterspørgsel. Det er vigtigt, at vurdere om gaskunderne har de rette tilskyndelser til at købe certificeret grøn gas. Såvel udbud som efterspørgsel skal have fornuftige betingelser før vi reelt har opnået det grønne, sikre og konkurrencedygtige gasmarked vi har behov for.

Det leder videre til et men – for der er et ret markant men – der mangler lige nu den nødvendige økonomiske fornuft i vores biogasregulering. Og derfor er omstillingen til biogas i industrien ikke så ligetil som man kunne ønske sig.

Biogassens afgiftsmæssige behandling er afgørende for at opnå en grøn industri

Industrien betaler lige nu høje priser for biogascertifikater, fordi der er rift om den grønne gas i vores nabolande. Det skyldes blandt andet, at industrivirksomhederne i vores nabolande – i modsætning til deres danske konkurrenter – kan spare penge på CO2-afgiften, når de køber grøn biogas. At vi i Danmark beskatter biogas som var det fossil naturgas betyder derfor, at virksomhederne ikke belønnes for deres grønne valg, og at de virksomheder, der køber biogassen, stilles dårligere i konkurrencen med andre aftagere af biogas i f.eks. Tyskland eller Sverige.

Dertil kommer den markant øgede CO2-kvotepris, som allerede har krydset 750 kr. pr. ton CO2. Den grønne logik er ganske enkelt ikke til stede i den nuværende beskatning, og industrien får ingen afgiftsmæssig tilskyndelse til at træffe det grønne og klimabevidste valg ved at skifte naturgassen ud med biogas fra det kollektive gasnet. Sådan som det var aftalen med CO2-afgiften for industrien, der blev aftalt i juni 2022.

I Dansk Industri arbejder vi på en effektiv CO2-afgift, som beskatter aktiviteter, der udleder CO2, det indebærer, at man ikke skal beskatte CO2-neutrale aktiviteter med CO2-afgift. At beskatte CO2-neutral biogas som fossilt brændsel bryder grundlæggende med dette princip og underminerer en effektiv CO2-beskatning.

Biogas, der leveres i lukkede kredsløb, er i dag CO2-afgiftsfritaget. Det giver virksomhederne et incitament til at frakoble sig gasnettet. Det vil imidlertid medføre højere distributionstariffer til de andre gaskunder, da færre gasmængder skal levere tarifindtægterne til at drive det kollektive gasnet. Samtidig skal der etableres nye direkte gasledninger mellem biogasanlæg og industrivirksomhederne og redundant energiforsyning af virksomheden – alt i alt unødigt høje omkostninger for samfundet.

I Danmarks nabolande er biogassen, modsat Danmark, fritaget for CO2-afgift, og det giver en dårlig konkurrencesituation for danske virksomheder, der gerne vil træffe grønne valg ved at anvende certificeret biogas i produktionen.

Dansk Industri har i den forbindelse regnet på, hvad en afgiftsfritagelse af biogassen vil koste. Prisen er et minus på 375 mio. kr. på statsfinanserne i 2025 stigende til 700 mio. kr. i 2030.

Det er aftalt i Grøn skattereform for industri fra juni 2022, ”at der skal arbejdes på en løsning til at fremme oprindelsesgarantier gennem afgiftsfritagelse for biogas. Der er afsat en reserve på 100 mio. kr. årligt i perioden 2024-2030 til at fremme dette og aftalepartierne er enige om, at der udarbejdes en analyse af mulige modeller, som skal forelægges aftalepartierne første halvår 2023. Formålet med analysen er at udvikle en mere fleksibel og markedskonform model for både produktion og anvendelse af biogas.”

Den samlede ramme over perioden 2024-2030 er på 700 mio. kr. Beløbet er utilstrækkelig og kun i stand til at erstatte afgiftsbetalingen i et år fra og med 2030.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078