23948sdkhjf

Sikkert igennem en usikker tid

Klummen er skrevet af Henrik Jensen, SVP Kamstrup Electricity

Vores elforsyning står over for en ændret verden, der kræver øget fokus på samarbejde og beredskab. Det er blevet mere komplekst at sikre stabilitet i forsyningen og tilhørende datasikkerhed, i takt med at software-løsninger bliver en integreret del af driften hos netselskaberne. Leverandører af teknologi står nu med et øget ansvar for at stå skulder ved skulder med kunderne. Nu og i fremtiden.

Nyt verdensbillede

Særligt to ting presser sig pludselig på i vores hverdag og bliver definerende for vores arbejde: Krig, og grøn omstilling. Begge faktorer påvirker i sagens natur vores samfund, og måden virksomheder træffer beslutninger på, lokalt såvel som globalt. Det giver samtidig nye perspektiver på måden, hvorpå vi udvikler vores forretning. 

Det stiller krav til teknologien, den fart vi foretager den digitale omstilling med samt tilvejebringelsen af den nødvendige kompetence, som effektivt kan anvende den nye teknologi. Ikke mindst hos os, som betjener den infrastruktur, som synes at være blevet endnu mere kritisk – elforsyningen. I Kamstrup ser vi, at tiden nu er til, at leverandører gør op med traditionel tænkning ved at træde endnu tættere ind i samarbejde og sparring med elforsyningen for at skabe de nødvendige rammer for tryg drift af elnettet fremadrettet.

Nærhed giver resultater

I år runder vi et skarpt hjørne, da vi nu har været en aktør i elbranchen i 25 år. I 2021 rundede vi 75 år som virksomhed og som en del af den stolte danske tradition for fremsynede danske industrivirksomheder med stor innovationstrang. I 2023 investerer vi fortsat massivt i morgendagens teknologi. 13% af vores omsætning blev det til, sidste år.

Vi gør det fordi vores ejerstruktur tillader os at tænke langsigtet og fordi vi tror på at vores partnere i stigende grad får brug for et Kamstrup, der kan bringe dem sikkert ind i fremtiden.

På trods af nysgerrighed på fremtiden forbliver den vigtigste erfaring i mit daglige arbejde dog den, som vi tager med os fra projekterne og dialogen ude hos kunderne. Her lærer vi, at netselskaberne når længst med den grønne omstilling, hvis vi tager fælles ansvar igennem nært partnerskab. Det handler om at forstå, hvad vi sammen skal løse og i hvilken rækkefølge. Hvad der er netselskabernes strategiske fokus og kerneopgaver i dag og i fremtiden.

For at skabe grundlag for fremtidens elnet, et elnet som vi har fuld indsigt i og som effektivt udnytter den kapacitet der er til rådighed, vil det kræve fokus på;

  • Kvaliteten i produkter, datahjemtagning og data
  • Indsigt i og prioritering af udfordringer
  • Omsætning af indsigt til handlinger

Det kræver kompetencer og ressourcer at omsætte indsigten til handlinger, så man sikrer fremtidens elforsyning i forhold til de udfordringer den grønne omstilling medfører. Det er den stabile og succesrige drift af fjernaflæsningssystemer flere steder i Danmark et godt eksempel på. Ikke desto mindre ser jeg, at vi som leverandører fremadrettet skal tage et endnu større ansvar for at lykkedes på alle afgørende parametre. 

I samarbejdet med kunder har vi eksempelvis set, hvordan softwareløsninger og services, giver øget konsensus og transparens, som er med til at afhjælpe udfordringer ved den grønne omstilling. Den detaljerede indsigt i elnettet fra handlingsbaserede tjenester og services kan være med til at skabe grundlag for stabilitet, prioritering af vedlighold og netudbygning samt effektivisering. 

Vi ved at netop prioritering og effektivisering bliver afgørende i de kommende år. Dette understreges af Green Power Denmark’s udmelding d. 15 marts med 11 konkrete anbefalinger til fremtidens elnet og med en klar opfordring til politiske forhandlinger på området. Heri anslås det at elektrificeringen kræver investeringer i form af mange flere kabler, transformerstationer og ikke mindst i digitalisering for op til 57 mia. kr. frem mod 2030.

Den vigtige pointe som nødvendigvis må følge her, er at vi sikrer energieffektiviteten i det eksisterende elnet. Optimering af det fleksible elforbrug gennem dataindsigter og generelt en maksimal udnyttelse af den tilgængelige data til smartere elforbrug, vil kunne begrænse projektets omkostninger.

Personligt tror jeg på, at vejen til optimalt samarbejde omkring vores elnet går gennem insisterende nærhed og kvalificerede kompetencer. Kontinuitet og langvarigt partnerskab er vigtigt – for at gøre hverdagen i en omskiftelig og usikker verden tryg for vores kunder og for sammen med kunderne at kunne udvikle på løsninger, der modsvarer nutidens udfordringer. Men det starter med den jord under neglene, som vi får, når vi imødekommer hverdagens udfordringer sammen med kunderne med voksende fokus på den åbne og tætte dialog for at forstå de udfordringer i energisystemet, der skal løses i dybden for herefter at dykke ned i hvilke teknologiske og innovative løsninger, der skal til for at løse disse udfordringer.

Lokal eller global?

Vi kigger tilsyneladende ind i en årrække, der byder på øget polarisering i verden. Hvor man som virksomhed må overveje sin position som global aktør – eksempelvis hvor man producerer eller hvor man har supportcenter. Som lokal aktør bør man overveje, hvordan man tilbyder tryghed og nærhed i samarbejdet og lever op til de krav, som stilles lokalt for at sikre forsyningen.

Man bør således som leverandør og som virksomhed, der opererer på det internationale marked overveje hvilket niveau af kontrol man har af sin forretning. Lovgivning og politiske forhold kan potentielt få markant betydning for virksomhedens leverancer. Virksomheder med forretning eller produktion i Rusland har det seneste år mærket alvoren af geopolitiske udfordringer.

Zoomer vi ind på det lokale samarbejde med elforsyningen, spiller geopolitikken også en rolle. Vores opmærksomhed på datahåndtering og informations-sikkerhed har aldrig været større. Igen bør leverandører understrege det tætte og trygge partnerskab ved at bringe sikkerhedseksperter tættere på processen og kundens værdikæde. Man skal følge nuværende og kommende lovgivning på cyber-security området gennem relevante certificeringer, bedst mulig kryptering og en solid sikkerhedsinfrastruktur i digitale, kommunikerende løsninger. Dette er et nødvendigt grundlag. Men datasikkerhed handler om meget mere. Mennesker og processer spiller en stor rolle, som aldrig bør undervurderes. Sikkerhedseksperter skal indtage en større rolle i projektplanlægningen og den daglige drift – de skal involveres tæt i samarbejdet med elnetselskabet. Nærhed i samarbejdet omkring elnettet er afgørende. Særligt nu, hvor truslen mod kritisk infrastruktur synes større end nogensinde.

Kom tæt på din partner

Der skal investeres i vores elforsyning i de kommende år, som skal digitaliseres, sikres og omstilles yderligere til bæredygtig energi. Den investering koster og når vi som samfund betaler og regningen stiger, skal vi huske at stille krav til øget kvalitet. Vi skal have verdens bedste forsyning og drift af elnettet. Som leverandører står vi overfor en kæmpe opgave. Vi skal stå tættere sammen som partnere i og omkring elforsyningen end nogensinde før. Selv store virksomheder, som opererer globalt, bør overveje hvordan de sikrer en markant lokal tilstedeværelse. Tiden er til nærhed. Det er nu vi skal rykke sammen for at få fart på udviklingen i et samarbejde som skal sikre vores alle sammens kritiske energiinfrastruktur til en grøn og stabil fremtid.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094