23948sdkhjf

Samarbejde baner vejen for nyt biogasanlæg i Holsted

Den landmandsejede leverandørforening Brørup-Holsted Biogas og Bionaturgas Danmark indgår samarbejde om et fælles biogasanlæg ved Holsted i Vejen Kommune.
Anlægget skal producere CO2-neutral bionaturgas til det landsdækkende naturgasnet.

Bionaturgas Danmark vil være aktiv partner i projektet og bidrage med viden om projektudvikling, anlæg, tilslutning til naturgasnettet samt efterfølgende drift og afsætning. Brørup-Holsted Biogas vil tilføre biomasse og viden om næringsstofudnyttelse. Med tilsagn om støtte fra den eftertragtede biogaspulje i ryggen forventes anlægget at være en realitet allerede i 2014.

Brørup-Holsted Biogas’ 60 mand store leverandørforening godkendte ved en generalforsamling tirsdag i denne uge samarbejdet med Bionaturgas Danmark om et biogasproduktions- og opgraderingsanlæg placeret som nabo til storslagteriet Danish Crown i Holsted.

Opvarmning til 6.000 husstande
Biogasanlægget, der i december 2012 modtog anlægsstøtte på godt 40 mio. kr. fra regeringens meget søgte biogaspulje, vil årligt producere ca. 10 mio. kubikmeter metangas, svarende til, at omtrent 6.000 husstande kan opvarmes med CO2-neutral gas, og bidrager således med en CO2-reduktion på omkring 26.000 ton.

Anlægget vil modtage husdyrgødning fra leverandørforeningens i alt 22.000 dyreenheder og forventes påbegyndt i efteråret 2013 og idriftsat sommeren 2014.

Bionaturgas Danmark har et erklæret mål om at være involveret i hovedparten af den danske produktion af bionaturgas, og herfra glæder man sig over, at projektet nu kan realiseres.

- Anlægget i Brørup-Holsted er et vigtigt led, når vi skal sikre, at vi når regeringens grønne 2020-mål. Vi har fra Naturgas Fyn gennem en årrække haft en klar strategi om at deltage aktivt i udviklingen af biogassektoren i Danmark. Vi glæder os over fortsat at kunne præge denne udvikling og ser frem til samarbejdet med Brørup-Holsted Biogas, som har udviklet dette projekt med stort engagement og har adgang til husdyrgødningen. Anlægget i Holsted har været mange år undervejs. Med biogaspuljens anlægsstøtte er der givet et vigtigt kvalitetsstempel af såvel indhold som modning af projektet. Fra Bionaturgas Danmark vil vi bidrage med ekspertisen omkring gas og tilslutning samt den essentielle finansiering, og vi er meget tilfredse med, at vi nu i fællesskab kan bringe projektet frem til realisering, fortæller Hans Duus Jørgensen, Adm. direktør i Bionaturgas Danmark.

Undervejs siden 2008
Leverandørforening Brørup-Holsted Biogas A.m.b.a. har siden 2008 arbejdet på planerne om et biogasanlæg med det formål at udvikle fordelene ved at udnytte husdyrgødning til produktion af CO2-neutral energi samt begrænse miljøbelastningen lokalt. Hidtil har der dog manglet det nødvendige økonomiske grundlag.

De ændrede tilskudsregler til biogas, fastsat i Energiforliget fra marts i år, og samarbejdet med Bionaturgas Danmark gør, at projektet nu endelig kan realiseres. Og det glæder Formand for Brørup-Holsted Biogas, Torben Pedersen.

- Samarbejdet med Bionaturgas Danmark og realiseringen af biogasprojektet er af stor betydning for udviklingen af landbrugssektoren lokalt. Når vi kan afgasse og hygiejnisere gylle og anden biomasse, kan vi reducere udledningen af CO2, kvælstof og metan betydeligt, og næringsstofferne i den afgassede gødning kan bedre optages i vores afgrøder, siger han.

Biogassen, produceret på anlægget, vil blive opgraderet til naturgaskvalitet og sendt ud til forbrugerne via det etablerede naturgasnet. Det statslige Energinet.dk indfører pr. 1. maj grønne certifikater på bionaturgassen, og den grønne, danskproducerede gas vil således kunne nå bredt ud til både private forbrugere og erhvervsvirksomheder og kan i princippet handles på lige vilkår med den traditionelle naturgas og altså også på det internationale marked.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093