Ny rapport: Elnettet står over for to massive udfordringer
Flere og flere områder af samfundet kører på el, alt imens decentrale kilder som fx solceller står for en stadig større del af strømmen. Ny rapport fra power management-virksomheden Eaton peger på, hvorfor den udvikling truer det danske elnet, hvis ikke vi samtidig sætter turbo på udrulningen af digitale teknologier til bedre at balancere udbud og efterspørgsel.
Den grønne omstilling accelererer, og elforbruget stiger i takt med elektrificeringen af transport, bygninger og industri. I dag bliver 63 procent af Danmarks elforbrug dækket af vedvarende energi. Men sol og vind alene er ikke nok til at sikre en stabil, pålidelig og fossilfri energiforsyning. Det er en af de to centrale udfordringer, det danske elnet skal kunne håndtere i fremtiden. Den anden er, at en øget decentral energiproduktion betyder, at strømmen i stigende grad kommer fra mange og uforudsigelige kilder. Det presser et elnet, som slet ikke er gearet til at håndtere den nye virkelighed – hverken i kapacitet eller kompleksitet.
Det er hovedbudskabet i Eatons seneste rapport “The ‘energy trilemma’ calls for unique solutions and a holistic approach”, der stiller skarpt på forsyningssektorens teknologiske parathed og identificerer de områder, der kræver handling.
”Skal vi lykkes med den grønne omstilling, skal elnettet kunne følge med. Og det kræver, at vi ikke kun tænker i flere kabler og mere kapacitet, men også i systemer, der kan se, tænke og handle. Det er på tide, at digitaliseringen bliver en lige så stor del af energidebatten som vedvarende energi,” siger Nick Luitwieler, direktør for Eaton Danmark.
Rapporten introducerer begrebet energi-trilemma, som dækker over tre samtidige strømninger, der kan gå hen og true drift og forsyningssikkerheden, hvis ikke de balanceres rigtigt:
- Elektrificering: Efterspørgslen vokser eksplosivt – globalt forventes en 60 procent stigning i elforbrug frem mod 2040.
- Decentralisering: Energien produceres tættere på forbrugeren – f.eks. via solceller, batterier og mikronet.
- Digitalisering: Teknologier og systemer mangler stadig at følge med – og her ligger nøglen til fleksibilitet.
Intelligente investeringer er afgørende
En af rapportens vigtigste konklusioner er, at forsyningssikkerhed fremover ikke kun afhænger af at opgradere kabler og transformerstationer – men i høj grad af at implementere it-arkitektur med de rigtige, digitale løsninger, som kan skaleres, integreres og tilpasses i en ny energivirkelighed.
“Vi ser frem mod et elnet, som i stigende grad skal kunne tænke selv. For at sikre stabilitet i et energisystem med mange bevægelige dele, er det afgørende, at vi investerer i løsninger, der både kan analysere og agere automatisk – tættere på forbruget, og i langt højere grad end i dag,” siger Nick Luitwieler, direktør hos Eaton Danmark.
For effektivt at styre overgangen til et helt elektrisk samfund peger rapporten på, at fremtidens elnet kræver innovative, intelligente løsninger, der styrker både elnettets ydeevne og driftssikkerhed. Fx gennem digitalt styrede systemer, der analyserer realtidsdata, forudsiger forbrug og automatisk reagerer på udsving i produktion og efterspørgsel.
Digitalisering frigiver skjult kapacitet
Her fremhæver rapporten teknologier som intelligent eldistribution, edge computing og automatiseret fejldetektering som centrale elementer. Ved at udnytte digitale teknologier kan forsyningsselskaberne bedre balancere udbud og efterspørgsel. Det gør det muligt at udnytte de eksisterende ressourcer mere effektivt og samtidig imødekomme tilstrømningen af distribuerede energikilder (DER). Decentrale energikilder som private solceller, elbiler med vehicle-to-grid-teknologi og batterier, der både producerer og forbruger strøm.
I rapporten vurderer 84 procent af de adspurgte beslutningstagere i forsyningssektoren, at elnettets kapacitet kan øges med mindst 25 procent alene gennem implementeringen af digitale teknologier. Det peger på et stort uforløst potentiale for at bruge data, automatisering og intelligent styring til at optimere det eksisterende net – uden nødvendigvis at skulle foretage omfattende fysiske udbygninger.
Om rapporten
Eatons whitepaper “The ‘energy trilemma’ calls for unique solutions and a holistic approach” bygger på erfaringer fra forsyningssektoren og interviews med 1381 beslutningstagere i forsyningsvirksomheder i EMEA-regionen heraf 44 i Danmark. Rapporten identificerer seks nøgleområder, hvor digital teknologi kan styrke elnettets robusthed og fleksibilitet og fungerer som en praktisk guide til beslutningstagere i energi- og forsyningssektoren.