Her bliver synlige ZIPZAP tagbrædder en spændende del af historien
Da det gamle kornlager på Havnegade i Odense skulle renoveres, var det vigtigt for ejeren Ejendomsselskabet Olav de Linde at bevare bygningens autenticitet. Det lykkedes blandt andet ved at skabe et unikt samspil mellem den smukke trækonstruktion, gitterspærene og de synlige ZIPZAP tagbrædder fra Södra.
Kornlageret er fra 1926, men trods de snart 100 år på bagen står bygningen i dag i en opdateret version i et autentisk miljø, hvor alle nutidige krav er opfyldt for at skabe rammerne om inspirerende og lækre kontorlokaler. Bygningen har endda opnået DGNB-certificering med Guld og Hjerte.
Gammelt liv i nye brædder
Det er Ejendomsselskabet Olav de Linde, der som ejer står bag den store renovering af de ca. 4.000 m2, og for selskabets arkitekt har tagbrædderne været vigtige for transformeringen.
- For os er udtrykket meget vigtigt, når vi transformerer bygninger, og her er den imponerende trækonstruktion hele rummets identitet. Derfor spiller tagbrædderne også en vigtig rolle, for det ville være rigtig ærgerligt at pakke loftet ind i gipsplader. Med Södras ZIPZAP tagbrædder har vi fundet en spændende løsning, hvor vi kan have synlige brædder, der ser ud som om de altid har været der, og samtidig lever op til brandkravene (B-s1 d 0), fortæller arkitekt Morten Lundehøj Møller fra Ejendomsselskabet Olav de Linde.
Produceret til formålet – og kreative tanker
Södras ZIPZAP tagbrædder giver mulighed for at anvende sorteringen synligt og dekorativt – ofte ligger skønheden og charmen jo netop i det ikke helt perfekte. Det giver mulighed for at isolere opad mod tagbeklædningen, og udnytte tagbrædderne til at skabe et flot og rustikt træloft. Brædderne har konisk fer og not, som sikrer hurtig og enkel montering.
- Det er sjovt at se, når vores tagbrædder bliver brugt på en kreativ måde, og ZIPZAP giver mange muligheder for at skabe unikke løsninger, fordi de kan tåle at være synlige. ZIPZAP har også den fordel, at det er et produkt, der oprindeligt er skabt til de store tagrenoveringer med skærpede brandkrav i København. Man skal være varsom med at tage almindelige tagbrædder fra lageret og brandimprægnere dem, for der er stor risiko for, at feren bliver for stor på grund af processen med at genopfugte træet med brandhæmmeren samt den efterfølgende tørring. Derfor er Zip Zap også skabt med konisk fer og not, for ellers er det nærmest umuligt at samle brædderne, fortæller Michael Phillipsen fra Södra.
For Ejendomsselskabet Olav de Lindes projektleder Morten Jørgensen, der styrede den inspirerende renovering og ombygning, har tagbrædderne også givet det ønskede resultat:
- Samarbejdet med Södra fungerede bare. Dokumentationen for brandkravene var i orden, og tagbrædderne gav os det udtryk, vi ønskede, så det var bare at gå i gang med at montere, hvilket gik som smurt. Vi er meget glade for resultatet, for det giver noget særligt at have synlige brædder i et visuelt smukt rum som det her, siger Morten Jørgensen.
For Södra har kornlageret været god inspiration til at inspirere andre med lignende projekter.
- Kornlageret er helt unikt, og man kan virkelig mærke, at de, der har tænkt tankerne og skabt det, har gået med et stort smil på hver dag. Det er vi glade for at være en lille del af, og ikke mindst for at vi kan give de gode idéer videre, slutter Michael Phillipsen.
Vil du vide mere?
Du kan læse meget mere om vores ZIPZAP tagbrædder og hente datablade på vores website.