23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Dansk virksomheder siger, at de lægger vægt på bæredygtighed, når de skal udskifte hardware, men...

Ifølge en ny undersøgelse tager 80 procent af danske virksomheder hensyn til lang levetid og genbrug, når de udskifter computere og tablets. De gode intentioner bliver dog ikke fulgt op med handling.

80 procent af danske virksomheder lægger vægt på lang levetid og muligheden for at genbruge aflagte produkter, når virksomhederne udskifter deres computere og tablets. Det fremgår af en spørgeskemaundersøgelse udført af YouGov på vegne af Panasonic Toughbook. Desværre udgør dette ikke den fulde historie om danske virksomheders forhold til hardware. 

Således viser spørgeskemaundersøgelsen også, at danske virksomheder udskifter deres computere og tablets alt for tidligt. 38 procent af de adspurgte it-ansvarlige svarer, at de udskifter hardware efter maksimalt tre år, på trods af at både computere og tablets bør kunne holde i mindst fem år, hvis produkterne vel at mærke er designet til at holde. Sådan siger Stefan Lindau, nordisk landechef i Panasonic Toughbook.

“Vi har ønsket at undersøge et muligt misforhold mellem virksomhedernes intentioner og aktioner, og det ser ud til, at dette misforhold i høj grad eksisterer. På den ene side kan vi konstatere, at størstedelen af de adspurgte virksomheder giver udtryk for at overveje forhold omkring lang levetid og genbrug, når de indkøber hardware. Men i realiteten lever enhederne markant kortere liv, end hvad der er teknisk muligt,” siger han. 

”Et af problemerne er, at de fleste virksomheder arbejder med faste cyklusser, som bestemmer, hvornår diverse hardware skal udskiftes. Sådan har det været over det meste af Europa i mange år, og det er i høj grad også tilfældet i Danmark. I stedet for at forholde sig til hvor lang tid enhederne rent faktisk kan holde, udskifter virksomhederne dem efter bestemte intervaller på eksempelvis to eller tre år. Dette er et enormt miljøproblem og en af årsagerne til, at verdens samlede mængde af elektronikaffald fortsat er i vækst, selv om lang holdbarhed står højt på agendaen mange steder. Og nok så væsentligt: På et eller anden tidspunkt er tech-industrien nødt til at forholde sig til elefanten i rummet – at mange elektronikprodukter ikke er bygget til at holde,” siger Stefan Lindau. 

Ifølge den årlige rapport om elektronikaffald udgivet af FN i marts 2024 vokser verdens produktion af elektronikaffald fem gange hurtigere end mængden af elektronikaffald, der bliver genbrugt. Ifølge rapporten producerede verden samlet set 62 millioner tons elektronisk affald i 2022.

I februar 2024 vedtog Europa-Kommissionen en ny lovgivning, der gør det obligatorisk for producenter af blandt andet computere, tablets og smartphones at gøre reservedele og opdateringer tilgængelige i mindst fem år. Lovgivningen introducerer en såkaldt ”ret til reparation”, både inden for og udover den normale garantiperiode, hvilket skal gøre det lettere at forlænge produkternes levetid frem for at udskifte dem med nye modeller, inden det reelt er nødvendigt.

Panasonic står bag produktserien Toughbook, der består af robuste computere og tablets, som blandt andet kan modstå rystelser, påvirkning fra vand og støv samt at blive tabt fra stor højde. Produkterne har lang levetid og bliver benyttet af blandt andet serviceteknikere, byggebranchen og beredskab som politi, brandvæsen og ambulancetjenester. 

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er udarbejdet af YouGov på vegne af Panasonic Toughbook. Den omfatter et udsnit af danske virksomheder inden for kategorien små (under 50 ansatte), mellemstore (51-500 ansatte) og store virksomheder (+500 ansatte). Undersøgelsen er udført ved hjælp af interview med IT-ansvarlige i 320 virksomheder på tværs af diverse demografiske forhold.

digitalPR
Vejlsøvej 51
8600 Silkeborg
Silkeborg Kommune
Danmark

Send til en kollega

0.049