23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Opfinder Revit-plugin: Nu er projektering af kabelføring datasmidig

Det er både besværligt og tidskrævende, når digitale føringsveje og skillespor efter optegning i Revit manuelt skal optælles, opmåles og overføres til Excel - for derefter at kunne indgå i Cablemanager for et samlet overblik over projektets faser. I Spangenberg & Madsens BIM-team har de taget sagen i egen hånd og udviklet et plug-in, der får data til at tale sammen og projekteringen til at foregå digitalt smidigt.

Udløber
5. juli 2025

Kabelbakker, kabelstiger og trækrør. Store dele af byggebranchen bruger tegneprogrammet Revit til at tegne føringsveje for byggeriets el-infrastruktur. Men når først føringsvejene er modelleret i tegneprogrammet, har det tidligere ikke været muligt at få data overført til programmer som Cablemanager, der tilbyder et samlet overblik over projektets faser, hvilket de har brug for i Spangenberg & Madsen. 

Hidtil har denne overførsel krævet manuel optælling og opmåling af alle kabler i projektet, der efterfølgende skulle indtastes i et Excel ark, for heri at beregne størrelsen på de enkelte kabelbunder i hver føringsvej, i hvert spor og for hver strækning – for igen at indtaste disse data og oprette alle føringsvejene manuelt én gang til i Cablemanager. 

Et unødigt besvær og spild af tid, som var værd at forsøge at løse permanent, tænkte fagfolkene i BIM-teamet i den rådgivende ingeniørvirksomhed Spangenberg & Madsen. 

”Det er jo på ingen måde hensigtsmæssigt at skulle udføre så omfattende en arbejdsproces to gange, blot fordi data ikke kan tale sammen. Derfor gik vi i gang med at skabe et plug-in, der kan netop dét – altså oversætte data. Det sikrer både en smidigere projekteringsproces og gør det lettere for ingeniøren at projektere korrekte størrelser af føringsveje til sin kunde”, siger Morten Jørgensen, teknisk designer og fagchef for BIM-teamet i ingeniørvirksomheden Spangenberg & Madsen.

Nye, skrappe krav til beregning på alle kabler
Tidligere tiders tommelfingerregel for simplificeret beregning af elkabler er for længst udfaset i takt med de nye krav, der trådte i kraft i 2019. Herfra skulle alle ingeniørerne beregne på alle kabler og bundte dem i differencer, antal og størrelser. Denne beregning udføres på hvert enkelt kabel ud fra belastning, temperaturforhold, omgivelser, antal af tilstødende kabler samt størrelsen på de tilstødende kabler – hvilket i sagens natur er et stort, tungt arbejde, som de fleste kan se ideen i at optimere på.

”Det er blevet mere kompliceret at finde frem til den korrekte størrelse på føringsvejene, hvor det før i tiden kunne anslås via erfaringstal. Cablemanager kan holde styr på alle disse forhold for os ved integrationer til bl.a. Revit og Cabledim, og derfor er vi selvfølgelig stolte af vores plugin, der kan få data mellem programmerne til at flyde let”, lyder det fra Michael Lindqvist, stærkstrømsingeniør, fagchef for el og partner i Spangenberg & Madsen.

Michael Lindqvist spår plugin’et en lys fremtid – for han ved, at rådgiverne i Spangenberg & Madsen ikke er de eneste, der har bøvlet med denne data-flaskehals.

”Pt. Er vi gang med at forfine plugin’et, så det bliver mere brugervenligt, så vi arbejder på 2.0-version. Jeg spår vores plugin et stort potentiale, for i teorien kan hele byggebranchen have en interesse i at bruge det. Ikke bare under projekteringen, men også under selve udførelsen. Entreprenørerne kan bestille nøjagtigt de længder kabler, de har brug for, hvilket giver mindre spild, og det er bedre for miljøet og for pengepungen”, siger han.

Prøv plug-in’et gratis
Kollegaen Morten Jørgensen fortæller om, hvordan både BIM-team og rådgivere kan lave dataudtræk fra Cablemanager med instruktioner om, præcist hvordan et kabel skal trækkes, så det, der er tænkt under projekteringen, også er det, der bliver lavet på pladsen.

”Helt konkret højner det kvaliteten af arbejdet og end udførelse, fordi kvaliteten af projektet bliver højere allerede i udbudsfasen - og vi derefter ikke skal ind og justere projektet til i udførelsesfasen. Vi forventer også en markant tidsbesparelse, som jo er svær at gøre op – men som vi allerede mærker effekten af. Når kravene til detaljeringsniveauet er så høj, må vi gøre, hvad vi kan, for at forfine og smidiggør processer – især digitalt”.

Hos PC|SCHEMATIC siger salgsdirektør Jørgen Vestergaard:
"Vi oplever en stigende interesse for dokumentation af føringsvejenes lasteevne og fyldningsgrad. Vores brugere af Cablemanager kan nemt påvise, at deres leverance møder bygherres krav til ønsket udvidelseskapacitet. Efterfølgende kan brugerne optimere deres indkøb af føringsveje og kabler, så der er et minimalt spild på projektet. Og i udførselsfasen guides brugerne til oplægning af kabler ved at udskrive ''pulling cards'', så installationstiden reduceres".  

·        Download gratis det nye plug-in til Revit-version 2024 her

·        Læs mere og download tidligere versioner, der understøtter t.o.m. Revit 2020 her

Spangenberg & Madsen er et af landets ældste rådgivende ingeniørfirmaer og tilbyder rådgivning inden for en bred vifte af tekniske kompetencer: byggeri, infrastruktur, industri, brand, sikring, dokumentation, el, VVS, HVAC, bæredygtighed mm. 

Bliv en del af vores kollega-fællesskab - læs om  ledige stillinger her.

Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Herstedøstervej 27-29
2620 Albertslund
Albertslund Kommune
Danmark
CVR nummer: DK20436190
P nummer: 1004306491

Kontaktperson

Louise Skøtt Gadeberg
Kommunikationsansvarlig
+45 61673760 loga@sogm.dk

Send til en kollega

0.031