23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Kreosot forbud i EU

Forbuddet mod kreosot i 2023 Kreosotbrugen er blevet begrænset af lovgivningen siden begyndelsen af århundredet. For eksempel har forbrugerbrug af kreosot til behandling af indenlandsk træ, såsom hegnspaneler, været forbudt i EU siden 2003. I 2013 blev der indført yderligere kontrolforanstaltninger, og det var ikke længere tilladt at sælge kreosot på EU-markedet uden specifik tilladelse.

Med virkning fra den 30. april 2023 er forbuddet mod salg af kreosotbehandlede produkter beregnet til landbrugs- eller hestebrug trådt i kraft. Desuden markerede den 28. februar 2023 den endelige frist for personer og virksomheder, der beskæftiger sig med behandling af træ til salg i landbrugs- eller hesteapplikationer.

De eneste accepterede anvendelser af kreosotbehandlet træ er til jernbanesveller og elmaster.

 

Alternativer til kreosot?

Da kreosot er så skadeligt, men så effektivt et konserveringsmiddel, har lovgivningen haft tendens til først at blive indført, når der er tilgængelige reelle alternativer (derfor er elmaster og jernbanesveller i øjeblikket undtaget fra forbuddet). Desuden har træbehandlingsproducenter arbejdet på alternativer i årevis, og mange sådanne produkter er tilgængelige.

Alternative metoder til konservering af træ er blevet udforsket i vid udstrækning, såsom varme- og trykbehandling for at ændre træets egenskaber på et grundlæggende niveau. Andre metoder til konservering omfatter påføring af en fysisk barriere på træet. Men for at bevare hegnspaneler og -stolper, der udsættes for alle slags skadedyr, svampe og ekstreme miljøforhold, er et flydende konserveringsmiddel, der virker på en lignende måde som kreosot, den bedste løsning.

For eksempel viser varme oliebaserede kobberbehandlinger sig at være meget effektive mod svampe og insekter og bliver godkendt til brug i en række industrielle applikationer. Disse produkter absorberes let af træet og udviser gode niveauer af vandafvisning.

 

Hvor kommer analysen ind?

Der er mange områder i hele træbehandlings-livscyklussen, hvor analyse spiller en nøglerolle:

  • Bestemmelse af den korrekte kemiske sammensætning af træbehandlingskemikalierne under fremstilling og før anvendelse.
  • Sikring af, at behandlet træ har tilstrækkelig overfladedækning og gennemtrængning af konserveringsproduktet.
  • Bestemmelse af tilstedeværelsen og typen af træbehandling, der er påført træprodukter i slutningen af levetiden, så de kan bortskaffes i overensstemmelse med lokale lovmæssige retningslinjer.

Disse analyser kræver en detaljeret kemisk sammensætningsnedbrydning af både væsker og faste stoffer, og XRF (røntgenfluorescens) teknologi er den perfekte metode til at give pålidelige og nøjagtige resultater.

 

XRF-analyse til træbehandlingsapplikationer

XRF-analyse er en pålidelig og effektiv metode til at verificere sammensætningen af træbehandlingsprodukter og behandlet træ til kvalitetskontrol eller lovgivningsmæssige formål. XRF har mange fordele i forhold til andre analysemetoder, fordi:

  • Det er en ikke-destruktiv teknik, der kan bruges på produkter før forsendelse uden nogen skadelig virkning.
  • Faststoffer, væsker, pulvere og pastaer kan analyseres.
  • Det kræver lidt eller ingen prøveforberedelse, og der bruges ingen farlige kemikalier.
  • Testen er hurtig, med letforståelige resultater præsenteret i sekunder.
  • Hvis udstyret vedligeholdes og kalibreres, er resultaterne nøjagtige og præcise på lang sigt.

 

Til små prøvestørrelser er en bænktop analysator perfekt, eksempelvis en LAB-X5000 fra Hitachi Hightech, og mange kan analysere flere prøver på én gang, så du kan sætte analysatoren op, indlæse dine prøver og lade maskinen gøre resten.
Dette er ideelt til et fremstillingsscenarie, hvor du tester et stort volumen af træbehandlingsvæske til kvalitetskontrolformål.

Hvis du derimod kontrollerer store strukturer eller har brug for at analysere træprodukter i slutningen af levetiden, skal du tage analysatoren med til træet.

En bærbar håndholdt XRF-analysator, som f.eks en X-MET 8000 PMI Analyzer er ideel til denne opgave.
Mange er lige så nøjagtige som bænktopmodellerne og giver mulighed for hurtig testning og sortering af træ, der skal bortskaffes korrekt.

Dansk NDT Teknik A/S
Birkekrogen 5
4000 Roskilde
Roskilde Kommune
Danmark
CVR nummer: DK30552393
P nummer: 1013406290

Kontaktperson

CH
Carsten Hansen
eco@dndt.dk

Send til en kollega

0.047