23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Momentum Gruppen A/S redder danske investorer fra katastrofal investering i 2,2 MW solanlæg

En gruppe danske investorer kan tørre sveden af panden – et kuldsejlet solprojekt i Tyskland blev reddet på målstregen, og investorernes indskud på 1,5 MEUR blev sikret.

Men inden dette skete, skulle man igennem udskiftning af dansk og tysk administrator, bankskifte, forhandling med jordejer samt planlægge nedtagning og bortskaffelse af mere end 24.000 defekte solpaneler og opstilling af nye og mere effektive krystallin moduler. Sidst, men ikke mindst, skulle der gennemføres komplicerede forhandlinger med myndighederne for at bevare den oprindelige faste elpris (FIT)

Resultat: Investorernes investering blev reddet, et kæmpe investortab blev undgået, og investeringen er lagt i faste rammer.

Historien er kort, at solparken blev bygget i 2012, og efter en omtumlet start med tekniske problemer, blev projektet solgt videre til en gruppe intetanende danske investorer, via den danske udbyder (Vektor Finans A/S). På overfladen så alt ud som det skulle være, men da investorerne erfarede, at anlægget havde store tekniske problemer, rykkede man lidt tættere på projektets ledelse. I august 2014 mente man, at selskabets rådgivere havde fundet en løsning på de omfattende problemer med overophedede og eksploderende moduler samt strømudfald. Reparationen viste sig efter meget kort tid ikke at holde og anlægget blev lukket ned igen, men det blev investorerne først orienteret om længe efter, at det var sket. Faktisk stod anlægget stille i 6 måneder, inden administrator orienterede ejerne herom. I den forbindelse blev ejerne præsenteret for endnu et oplæg på en kostbar reparation - en reparation som efter sigende skulle løse alle problemerne og få anlægget op på 90% kapacitet på kun få uger.

Dette udløste et ønske i ejerkredsen om udskiftning af administrator i Danmark på grund af manglende tillid til den hidtidige. Bestyrelsen for ejerkredsen indledte i den forbindelse et samarbejde med Momentum Gruppen A/S.

I første omgang besigtigede Momentums medarbejdere projektet og gennemførte samtaler med den involverede bank, den danske og tyske administrator, jordejere, myndigheder mfl. Dette afslørede et sandt kaos og mis-management uden sidestykke. Momentum fik én af sine faste samarbejdspartnere inden for sol projekter til at gennemgå parken teknisk, samt kommentere det senest modtagne tilbud på reparation.

Herudover var der gamle uafsluttede retssager og forsikringssager, mens kommunikationen til parken var afbrudt af teleselskabet som følge af manglende betaling. Det samme galt for strømtilførslen. Der havde været og var hærværk og tyveri, hegn rundt om parken var ødelagt og klippet op, og der var konkrete, og meget reelle, trusler fra myndighederne om at nedlægge hele anlægget og reetablere området. Påkravet var afsendt fra myndighederne som gav os 4 uger til at tage anlægget ned og reetablerer området i. Det var ikke en situation der kunne spøges med og selskabet var i den grad konkurstruet.

Samtidigt var der stigende modstand i lokalbefolkningen over at anlægget stod og faldt fra hinanden, og var en øjebæ i det naturskønne område.

Konklusionen var: Hele solpakken var så beskadiget og omgivelserne så trætte af projektet, at kun en aftale med de lokale om en total repowering af hele projektet, betaling af alle udestående regninger og en oprydning og sikring af anlægget, vil kunne genskabe projektet med en stabil og rentabel produktion og accept i nærmiljøet.

Over 6.000 paneler var allerede helt ubrugelige ud af de ca. 24.000 paneler, og panelerne brændte rent ud sagt af ét for ét hver eneste dag, hvorfor det kun var et spørgsmål om tid, inden parken var helt værdiløs.

Det modtagne tilbud fra den daglige driftsleder på reparation af modulerne viste sig at være helt utilstrækkeligt og teknisk uladsiggørligt og det ville igen kun påføre ejerne yderligere tab og ærgrelser, oven i dem de allerede havde haft.

Det blev herefter besluttet også at udskifte den hidtidige tekniske samarbejdspartner, og Momentum Gruppen lavede i den forbindelse en hel ny business case baseret på en total udskiftning og omkabling af hele parken i et nyt juridisk og administrativt set-up – en case som blev gennemgået med investorerne og præsenteret for banker med henblik på finansiering.

Der blev samtidigt indledt forhandlinger med eksisterende bankforbindelse om at købe aktiverne ud af selskabet, da banken ikke ønskede at forblive i projektet på grund af den dårlige historik. Der blev indgået en, for begge parter, fair aftale og Momentum skaffede lånetilsagn fra ny tysk bank baseret på det nye oplæg.

Alle investorerne, på nær 2, valgte at forblive i projektet og de resterende indskød samtidigt yderligere egenkapital, hvilket var et krav fra den nye bank. Momentum Gruppen fik herefter ejernes fuldmagt til at gennemføre en total repowering og omorganisering af hele projektet i et forsøg på at redde deres investering.

Der blev indgået aftaler med kreditorer om henstand med betaling, herunder jordejer (staten i dette tilfælde), som ikke havde fået deres penge i lang tid. Der blev indgået en aftale med et professionelt firma om oprydning på arealet, herunder nedtagning og bortskaffelse af 24.000 defekte solpaneler på en miljømæssig korrekt måde. Endvidere blev der indgået en aftale med en anerkendt leverandør om levering og installering af nye, effektive, krystallin moduler, som udover at fylde 1/3 af de gamle moduler, samtidigt havde en langt bedre kvalitet.

Der blev etableret et nyt juridisk ejerskab, og alle aftaler blev gennemgået på ny og overdraget til det nye selskab.

Sideløbende med denne proces har Momentum Gruppen haft komplicerede drøftelser med myndighederne for at kunne bevare den oprindelige og højere elpris, da det krævede opfyldelsen af en række skrappe dokumentationskrav. Dette var bestemt ikke problemfrit, og først efter adskillige møder og fremlæggelse af diverse rapporter fra eksperter, kom også dette på plads i løbet af sommeren 2016. Dermed var der grønt lys til at gennemføre installationen.

Medio august 2016 var de første paneler i drift, og anlægget producerede de første 100 kWp. Efter kort tid, var hele anlægget på 2,265 MWp i fuld produktion.

Hele processen strakte sig over perioden maj 2015 og indtil færdiggørelsen i august 2016.

I Momentum er vi utroligt stolte af, at det via stor flid og ihærdighed lykkedes at få genoplivet projektet, men allermest glæder vi os på ejernes vegne.

Bestyrelsesformand i selskabet, David Nielsen-Man udtaler:Momentum Gruppen hjalp ejergruppen videre, da vores tidligere projektudbyder havde misligholdt sine opgaver og vi stod med en overhængende konkursfare. Med Momentum Gruppen fik vi en kompetent partner, der efter et års intenst arbejde har sikret aftaler med kreditorer, refinansiering, og en god teknisk løsning på vores nødlidende anlæg. Momentum Gruppen vendte selskabets situation, fra truende konkurs til et kørende og ny-istandsat sol-anlæg med en troværdig forretningsplan for vores fremtidige el-produktion og investering.”

For David Nielsen-Mans fulde kommentarer læs her.

For henvendelse vedrørende ovenstående, kontakt venligst CEO Kim Madsen, tlf. 46 33 70 12, e-mail kim@momentum-gruppen.com.


 

 

Momentum Energy Group A/S
Københavnsvej 81
4000 Roskilde
Roskilde Kommune
Danmark
CVR nummer: DK41482710

Kontaktperson

EB
Eva Buchwald
Assisterer indenfor markedsføring
+45 46337049 eva@momentum-gruppen.com

Send til en kollega

0.032