23948sdkhjf

Tagpaptage holder i rigtig mange år

Nogle tagpaptage holder i rigtig mange flere år end først antaget. Phønix Tag Materialers tolagsløsning er rykket væsentligt op på holdbarhedsskalaen.

Hvis du vælger et tagpaptag fra Phønix Tagmaterialer med SBS underpap og -overpap, så kan du regne med, at du har et tagpaptag, der er tæt i minimum 50 år. Det viser en uafhængig analyse fra det uvildige organ ETA Danmark på baggrund af feltundersøgelser fra Statens Byggeforskningsinstitut, der har gennemgået en række tage fra 1990’erne.

Indtil nu har bygherrer kunnet forvente en levetid på ”mellem 30 og 35 år”, når de har valgt et tag med tagpap. Men en ny, uafhængig Teknisk Godkendelse til Anvendelsen, også kaldet TGA – hæver nu det estimerede antal leveår for Phønix Tag Materialers to-lags SBS-løsning til mindst 50 år under forudsætning af, at taget er udført korrekt efter anvisningerne i Taghåndbogen.

- Feltundersøgelsen viser, at de oprindelige fysiske egenskaber ved tagpappen er stort set bibeholdt efter 25 år. På den baggrund vurderer vi, at to-lagstagdækningen bestående af PTM Bituflex eller BituFlex Kombi overpap med PTM Duraflex eller DuraFlex Kombi underpap har en levetid på mindst 50 år, hvis den er korrekt udført, fortæller adm. direktør Thomas Bruun fra ETA Danmark. 

Ingen tegn på slid

De 25 år gamle papløsninger har næsten ingen tegn på nedbrydning, heller ikke i skotrender og lunker, hvor der lejlighedsvis står vand.

Hos Phønix Tag Materialer, som står bag de undersøgte tagpapprodukter, er der stor tilfredshed med analysens konklusioner.

- Vi er rigtig glade for, at den nye TGA bekræfter vores interne undersøgelser gennem en grundig, uvildig analyse, der er baseret på danske forhold. Vi ved, at sikkerheden for et tæt tag i mange år er en af de allervigtigste parametre, når der skal vælges materialer. Og en lang tagpap levetid på over 50 år betyder både en økonomisk fordel og en mere bæredygtig brug af ressourcerne for bygherren, siger Kenneth Vraa, salgs- og marketingdirektør i Phønix Tag Materialer. 

Et arbejdsredskab

En Teknisk Godkendelse af Anvendelsen, TGA, er en ny type godkendelse, der især er et vigtigt arbejdsredskab for fagfolk, som har brug for at kende både produktegenskaber og forbindelsen til bygningsreglementets funktionskrav. I en TGA dokumenterer en uvildig tredjepart, at et givet produkt lever op til det, som producenten beskriver.

- Med en TGA kigger vi mere holistisk på produktet og ikke bare specifikt på eksempelvis brandegenskaber, forklarer Thomas Bruun. Han fortsætter:

-  Ved at samle alle de egenskaber, der kan være relevante, får vi en fyldestgørende dokumentation, som gør, at de, der skal bruge tagdækningen, kan træffe deres valg af materialer på et informeret og dokumenteret grundlag. I dette tilfælde betyder det en tryghed for den arkitekt, konstruktør eller rådgivende ingeniør, der skal anbefale en sikker tagløsning til et projekt.

Et eksempel fra virkeligheden

Taget står efter 25 år som var det nylagt på det eksklusive sommerhus i Bjerghuse. På trods af de barske omgivelser med havsalt, nærmest daglig sandblæsning og brændende sol, der nedbryder byggematerialer. Dermed må den reelle levetid på taget være mere end de 50 år, som feltundersøgelser af Phønix Tag Materialers tagpap har vist mindst kan forventes.

Det eksklusive sommerhus ligger på toppen af en klit, med udsigt til et overvældende klitlandskab og det brusende Vesterhav. Listedækning falder smukt ind i stedets naturskønhed. Og samtidig passer listedækningen fint til sommerhusområdets forskellige tagløsninger. Tagdækningen blev udført i 1995. 

Offentlige bygherrer

Som offentlig bygherre er tid og penge kontra materialets funktionalitet og holdbarhed et afgørende parameter i forhold til materialevalg på offentlige byggerier.

For Allis E. Brandt, der er bygningsingeniør og ansat som offentlig bygherre, er tagpap ofte det fortrukne valg til tagbeklædning. Hun har anvendt det i forbindelse med projektering af både skolebyggerier, sportshaller og plejehjem i kommunen, hvor beslutningen om at benytte tagpap har været med til at forkorte byggeperioden.

- Som offentlig bygherre skal vi have fokus på bygge- og driftsudgifter over tid samt på totaløkonomien i forhold til god kvalitet i byggeriet. Tagpap er nemt at anvende, det kan benyttes på krævende bygningskonstruktioner, og så har det samtidig en lang levetid på op til 50 år. Disse egenskaber gør materialet til et oplagt valg, når det kommer til tagbeklædning på offentlige byggerier, siger Allis E. Brandt.

Send til en kollega

0.015