23948sdkhjf

Frederiksberg først med intelligent vejbelysning

Som den første kommune i landet er Frederiksberg i gang med at indføre en helt ny og intelligent vejbelysning.
Frederiksberg Kommune tager nu endnu et skridt i den miljøvenlige og bæredygtige retning. Kommunen har nemlig etableret intelligent vejbelysning på en lille prøvestrækning på Dronning Olgas Vej – og systemet forventes at sprede sig i de kommende år.

Den intelligente vejbelysning gør det muligt at lade trafikken bestemme hvor meget lys, der skal være i de rolige nattetimer. Vejen har en relativt dæmpet grundbelysning, og når der er trafik på vej, skrues der op for lyset. Det dæmpes så igen efter to minutter.

- Frederiksberg har en klar ambition om at være en grøn og bæredygtig kommune, og det arbejder vi løbende for på alle områder. Trafikbelysning om natten er indlysende energikrævende – så at vi nu er på vej med et system, der kan sikre lys, når der er trafik og spare på lyset, når der ikke er trafik, ja det er et rigtigt stort skridt i den rigtige retning. Her er der virkelig stort potentiale for at spare på energien og udlede mindre CO2, siger borgmester Jørgen Glenthøj.

Prisnomineret system
Kommunen har allerede benyttet sig af princippet på den interaktive løberute, kommunen har etableret i Søndermarken sammen med Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme. Systemet er blevet nomineret til den prestigefulde Danske Lyspris 2012, og nu skal systemet altså videreudvikles og udbredes.

- Det er et vigtigt pilotprojekt, vi har i gang i øjeblikket, hvor vi får de første erfaringer – og den første feedback fra borgerne. Systemet skal fungerer rent teknisk, trafiksikkerheden skal fortsat være i top, og borgerne skal naturligvis føle sig trygge og opleve, at der er lys nok, siger Jørgen Glenthøj.

Høje forventninger til systemet
Anne Bay, der er direktør i Dansk Center for Lys, venter sig meget af den nye belysningsform.

- Anlægget repræsenterer både en meget effektiv måde at spare energi på, en forbedring af lysets kvalitet og en kraftig forbedring af hele lysanlæggets æstetik om natten såvel som om dagen. Man oplever simpelthen, at der er mere lys, og det styrker tryghedsfølelsen. Alt i alt et stilfærdig og relativt enkelt anlæg, men med et rigtig godt potentiale - energimæssigt, æstetisk og tryghedsmæssigt, siger Anne Bay.

Kommunalbestyrelsen har sat otte millioner kroner af til udskiftning af ældre, energikrævende vejbelysning i 2013. Det forventes, at en stor del af denne investering vil blive prioriteret til intelligent vejbelysning – først og fremmest på lokalveje i kommunen.

- Men det er blot begyndelsen. Jeg er overbevist om, at denne belysningsform kommer til at sprede sig overalt i landet i de kommende år, forudser Jørgen Glenthøj.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078