23948sdkhjf

Danmark i spidsen for skandinavisk energi-eksport

Norden skal satse på eksport af energi til resten af EU, konkluderer ny rapport om det nordiske energisystem. Nye tal viser, at Danmark allerede er trukket i førertrøjen.
Ved lanceringen af rapporten ”Nordic Energy Technology Perspectives” for nyligt, kunne folkene bag rapporten, som omhandler det nordiske energisystem, præsentere flere scenarier, der kan være med til at reducere den europæiske CO2-udledning markant. Et af scenarierne omhandler de nordiske lande som storeksportør af vedvarende energi.

- El er kernen i energisystemet, og Europa får brug for den nordiske el, derfor skal Norden producere el til Europa. Det rummer et enormt eksportpotentiale, lød det fra svenske Markus Wråke, der som leder af Energy Supply Technologies, IEA, er en af hovedmændene bag den nye rapport.

Ifølge rapporten producerer den nordiske region allerede i dag omkring 30 procent af den vedvarende energi, der produceres i EU.

Danmark helt i front
Men Danmark er allerede langt foran både sine nordiske nabolande og resten af EU, når det handler om eksport af energi. Det viser nye tal fra Eurostat. Som det eneste land i hele EU kan Danmark nemlig prale af at have overskud på energibalancen. Vi sælger altså allerede mere el til andre lande, end vi køber.

Mens EU som helhed i perioden 2008 til 2011 havde en energi-afhængighedsrate på 54 procent, havde Danmark i samme periode en afhængighedsrate på minus ni procent, hvilket netop betyder, at vi eksporterer mere, end vi importerer.

For de nordiske lande Sverige og Finland lyder afhængighedsraten på henholdsvis 37 og 54 procent. Norge er ikke medtaget i statistikken, da de ikke er med i EU.

De fire lande i EU, der er mest afhængig af energi fra andre lande er Malta, Luxumbourg, Cypern og Irland. Afhængighedsraten for disse lande lyder på 101 procent for Malta, 97 procent for Luxembourg, 93 procent for Cypern og 89 procent for Irland.

Tallene fra Eurostat viser desuden, at EU samlet har reduceret sit energiforbrug med seks procent fra 2008 til 2011.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078