23948sdkhjf

FAKTA: Her er hovedpunkterne i EU-forslag om grøn teknologi

EU-Kommissionen foreslår, at mindst 40 procent af strategisk vigtige grønne teknologier skal fremstilles i EU

EU-Kommissionen fremlagde torsdag udspillet Net-Zero Industry Act, som skal udbrede produktionen af grøn teknologi i EU.

Her er de vigtigste dele af udspillet:

* Nemmere og hurtigere godkendelser af grønne projekter

Hvert medlemsland skal etablere en såkaldt one-stop-shop, som skal facilitere hele godkendelsesprocessen. På den måde skal virksomheder ikke være i kontakt med flere forskellige myndigheder.

For projekter, der leverer under én gigawatt årligt, må sagsbehandlingen ikke tage mere end et år. Leverer projektet mere end det, må der gå op til halvandet år.

For særligt vigtige teknologier skal det gå endnu hurtigere. Kommissionen kalder dem strategiske Net-Zero-teknologier. Her må processen maksimalt tage henholdsvis ni måneder og et år.

Kommissionen peger på otte teknologier, der er strategisk vigtige. Det er solenergi, vindenergi, batterier, varmepumper og geotermisk energi, elektrolyse og brændselsceller, biogas, fangst og lagring af CO2 og slutteligt teknologier, der kan forbedre elnettet.

* Målsætning for CO2-lagring

I 2030 skal EU have en kapacitet til opbevaring af CO2 på 50 millioner ton om året. Der vil være krav til olie- og gasproducenter om at bidrage til målsætningen.

* Grønne medarbejdere

Det skal sikres, at arbejdsstyrken har de fornødne kompetencer til at kunne udfylde de job, den grønne omstilling vil skabe. Derfor skal der etableres specialiserede europæiske akademier, der kan tilbyde blandt andet efteruddannelse.

* Lovgivningsmæssige "innovations sandkasser"

Der skal laves såkaldte lovgivningsmæssige sandkasser, hvor nye, grønne teknologier kan blive prøvet af under beskyttede forhold og i en midlertidig periode. Tiltaget skal styrke innovationen i EU.

Se hele planen her

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Energiøerne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094