23948sdkhjf

Manglende grøn investeringsplan koster milliarder

Kritik: Klima-, energi- og bygningsministeren har ikke været hurtig nok til at følge op på sidste forårs energiaftale, og det betyder fejlinvesteringer i milliardklassen.
Der skal over de kommende syv år investeres op mod 125 mia. kr. i bl.a. vindmøller, biogasanlæg, mere fjernvarme og en omstilling af de centrale kraftvarmeværker til biomasse. Men manglende central styring kan betyde fejlinvesteringer i milliardklassen.

Sådan lyder det ifølge EPN.dk fra flere kritikere.

Kritikken går blandt andet på, at der er brug for en samlet strategi frem mod 2020, så ikke eksempelvis kommunerne vælger at investere yderligere i fjernvarme, hvis det set i et helhedsperspektiv er bedre at bruge pengene på energirenoveringer eller andet.

- Spilder vi blot fem procent af pengene, er der tale om et samfundsmæssigt milliardtab. Derfor skal der handles nu, siger klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt (V) til EPN.dk.

Både Venstre, De Konservative, Dansk Fjernvarme, Dansk Energi og Dansk Byggeri efterlyser ifølge EPN.dk en håndfast styring af omlægningen fra centralt hold.

Grønne investeringer på tværs af kommunegrænser
Ifølge professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Henrik Lund, mangler der koordinering på tværs af blandt andet kommunegrænser.

- Ikke alle kommuner kan have et forbrændingsanlæg til affald, hvis andre kommuner skal levere affaldet. Det samme gælder for vindmøller, biogas og brug af biomasse på kraftværker, siger Henrik Lund til EPN.dk.

Ifølge EPN.dk erkender Martin Lidegaard da også, at den manglende plan kan betyde fejlinvesteringer.

- Men vi må altså lige have lidt is i maven, indtil vi har alle analyserne på plads, siger ministeren til EPN.dk.

Han forventer at energistrategien kan være færdig om cirka et år.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078