23948sdkhjf

Fynsk affaldsværk leverer grøn strøm til Storbritannien

Svendborg Kraftsvarmes affaldsforbrændingsanlæg er blevet certificeret efter de britiske LEC-regler. Dermed er strømmen fra varmeværket undtaget grøn beskatning i Storbritannien.
Svendborg Kraftvarmes affaldsforbrændingsanlæg, der forbrænder op til seks tons affald i timen, har netop opnået certificering efter de britiske LEC-regler (Levey Excemption Certificate). Det betyder, at strømmen fra Svendborg Kraftvarme er undtaget grøn beskatning i Storbritannien, og kan afregnes til en særlig gunstig pris.

- For os betyder en LEC-certificering ganske enkelt, at vores produktion af varme og strøm bliver mere rentabel, hvilket i sidste ende kommer vores forbrugere i Svendborg og omegn til gode, siger Niels Christian Hansen, Driftsleder hos Svendborg Kraftvarme.

Et værdifuldt certifikat
Med en forventet el-produktion på 20-25.000 MWh årligt på værket og en næsten umættelig efterspørgsel efter LEC-certifikater hos de britiske forsyningsselskaber, sikrer LEC-certificeringen en god og vigtig ekstraindtægt på strøm produceret via affaldsforbrænding.

- Når vi nu kan eksporterer vores grønne strøm til Storbritannien er det i virkeligheden et resultat af, at strømmen flyder over landegrænserne efter udbud og efterspørgsel. Vi er en del af et fælles europæisk energimarked, og i øjeblikket er efterspørgslen efter grøn strøm stor i Storbritannien. Det skal vi selvfølgelig benytte os af, for at optimere vores indtægter, så vi kan levere varme til en konkurrencedygtig pris, forklarer Niels Christian Hansen og fortsætter:

- Det er Neas Energy der har gennemført LEC-certificeringen, og nu afsætter certifikaterne i Storbritannien. Vi har blot skulle levere produktionsdata på vores værk og nogle få andre faktuelle oplysninger.

Energihandel uden grænser
Det danske energihandelsselskab Neas Energy er de første og eneste, som har fået et affaldsværk CCL LEC-certificeret i Danmark. Neas Energy har desuden certificeret mere end 150 danske kraftvarmeværker til LEC. I 2012 sendte selskabet mere end 1.200.000 MWh dansk kraftvarmestrøm igennem søkablet til de britiske forbrugere. Nye regelændringer betyder dog, at det fremadrettet udelukkende er el produceret vha. vedvarende energi som f.eks. affald, biogas, biomasse, vind- og vandkraft, der kan blive LEC certificeret. Det oplyser Neas Energy.

- Vi har kunnet sikre værkerne en solid ekstraindtægt ved at certificere dem til LEC og sende strømmen til Storbritannien. Eksemplet her viser, at vi i stigende grad skal til at se ud over grænserne for at sikre det maksimale udbytte af energiproduktionen, fortæller Søren Rygaard, Chef for Neas Energys afdeling for kraftvarme, og han fortsætter:

- Vi bevæger os mod et marked hvor handel med energi bliver uden grænser. Vi ser hele tiden at markedet ændrer sig og nye muligheder opstår. Fremadrettet skal de danske værker være indstillet på at optimerer deres produktion efter udbud og efterspørgsel på tværs af grænserne i Europa.

Om Svendborg Kraftvarme
Svendborg Kraftvarme A/S er en moderne virksomhed, hvor miljø og klima spiller en vigtig rolle. Anlægget forbrænder affald med maksimal udnyttelse af brændslerne for øje.

Forbrændingsanlægget blev taget i brug i 1999 og producerer el til ca. 6-8.000 husstande og fjernvarme til ca. 5.000 husstande om året. Affaldet til forbrænding bliver primært leveret af Svendborg, Langeland, Ærø, Faaborg-Midtfyn og Nyborg kommuner samt eksterne leverandører uden for kommunerne.


Om Neas Energy
Neas Energy (tidligere Nordjysk Elhandel) er et uafhængigt energihandelsselskab med hovedsæde i Aalborg og kontorer i Hamburg og London. Handel med el og gas til kraftvarmeværker er et centralt forretningsområde i Neas Energy, der er produktionsbalanceansvarlig for mere end 180 decentrale producenter i Danmark samt et antal værker i Tyskland.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078