23948sdkhjf

Fur får millioner til at udvikle Smart Grid

Energinet.dk har netop bevilliget 4,5 mio. kr. til udviklingsprojektet Innovation Fur. Midlerne skal bruges til at demonstrere fremtidens el-net, Smart Grid, på øen.
Innovation Fur har i forvejen fået EU-midler til et storstilet Smart Grid-projekt – og bevillingen fra ForskEL betyder, at arbejdet kan understøttes endnu mere, fordi man får unikke oplysninger om el-kundernes adfærd og forbrug.

- Pengene skal bruges til at give borgere på Fur tilskud til solceller og jordvarmeanlæg mod at deltage i et Smart Grid-forsøg. Bevillingen betyder helt konkret, at der kan gives op til 80 procent i tilskud på disse produkter og dermed gøre det meget attraktivt for den enkelte borger at deltage, fortæller projektleder i EnergiMidt, Steffen Damm Hansen.

Demonstrerer fremtidens forbrug
Det unikke ved projektet er ifølge EnergiMidt, at man reelt kan demonstrere, hvordan fremtidens el-net kommer til at fungere.

- Ved at undersøge, hvordan en række huse med vedvarende energikilder belaster nettet, kan vi se, hvordan vi skal udvikle software, der kan regulere forbruget på den smarteste måde. Med andre ord kan vi helt konkret demonstrere fremtidens el-forbrug, siger Steffen Damm Hansen.

Fremtidens el-net skal tage højde for mere vedvarende energi i el-nettet, og da man ikke ved, hvornår vinden blæser eller solen skinner, bliver der også meget varierende mængder energi i nettet. Det er en udfordring, der kræver mere intelligent styring af vores el-forbrug – og det er kernen i Smart Grid.

Privat-offentligt partnerskab
Innovation Fur er et privat-offentligt partnerskab mellem Fur, Skive Kommune og EnergiMidt – visionen er at skabe en mini-model af fremtidens bæredygtige velfærdssamfund:

- Ambitionen med Innovation Fur er også, at det skal være nyskabende. Overlæggeren er sat højt, og med Smart Grid-projektet kan vi nå vores mål. Hvis man vil vide noget om fremtidens bæredygtige samfund, ja så skal man rette blikket mod Fur, siger projektleder for Innovation Fur, Gitte Wad Thybo.

Værd at vide
Energiselskabet EnergiMidt har sammen med seks andre samarbejdspartnere tidligere fået EU-midler til at gennemføre et projekt om fremtidens intelligente elnet. Smart Grid-projektet løber over tre år og budgettet er samlet set på 3,4 mio. euro. EnergiMidt har fået 3,9 mio. kr. til projektet.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081