23948sdkhjf

395 hektar sol skal gøre Skive selvforsynende med VE

- Selvforsynende med vedvarende energi i 2029. 

Sådan lyder visionen i Skive Kommunes Energi- og Bæredygtighedsstrategi 2029.

Nye beregninger viser dog, at kommunen kan nå målet allerede i 2024. Det kræver dog en væsentlig udbygning af VE-anlæg i kommunen.

- Vi har i forvejen været ambitiøse med vores målsætning for 2029. At det nu ser ud til, at vi kan komme i mål nogle år før, gør kun, at vi bliver mere ambitiøse med vores projekter. Vi viser, at vi kan gøre det, vi sætter os for, siger Plan & Supportchef Lars Peter Salhøj.

Udvalget for teknik og miljø i Skive Kommune har den 1. december 2020 igangsat planlægning for nye solcelleanlæg i Skive Kommune – udover de 100 hektar solceller, der allerede er planlagt.

Planlægningen gennemføres som en temaplan i form af et tillæg til kommuneplanen. 

395 hektar

I 2018 var den grønne, vedvarende energiproduktion på 53 procent af det samlede energiforbrug i Skive Kommune. Der er siden sat gang i en række projekter, der vil bidrage til den vedvarende energi: To biogasanlæg har opstartet produktion, der er planlagt 13 vindmøller, de førnævnte godt 100 hektar solceller og grøn energiproduktion i GreenLab Skive.

Disse projekter bringer den vedvarende energiproduktion op på 85 procent inden for få år. Elektrificeringen af samfundet samt skift til elbiler og varmepumper vil bidrage med yderligere mindst 5 procent de kommende år.

Skive Kommune mangler således kun ca. 10 procent af det samlede energiforbrug for at nå målet om at blive selvforsynende med vedvarende energi. 

Målt i nye solceller svarer det til ca. 395 hektar solceller, og det er dem, Udvalget for Teknik og Miljø nu har igangsat planlægningen af. 

Fordebat som det første

Planlægningen af de sidste 10 procent vedvarende energianlæg er altså gået i gang. 

I første omgang drejer det sig om en fordebat, hvor kommunen inviterer alle interessenter til at give deres besyv med, komme med forslag til mulige placeringer af de 395 hektar solcelleanlæg eller indsende konkrete projektforslag om nye solcelleanlæg. 

Fordebatten er forlænget til 9. feb. 2021.

Herefter vil bemærkninger og projektforslag fra fordebatten fremlægges for Udvalget for Teknik og Miljø sammen med forvaltningens vurdering af forslag og ideer fra borgerne og projektønsker. Derefter udvælges de projektforslag, som skal indarbejdes i tillæg til kommuneplanen. 

I løbet af sommeren 2021 vil forslaget til tillægget til kommuneplanen (retningslinjer for nye solcelleanlæg og arealudlæg til konkrete solcelleprojekter) skulle gennem politisk behandling og offentlig høring med borgermøde. I løbet af efteråret 2021 falder den - hvis alt gå vel - den endelige vedtagelse af tillæg til kommuneplanen.

Efter temaplanens endelige vedtagelse kan der udarbejdes og vedtages lokalplaner for de konkrete solcelleanlæg.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125