23948sdkhjf

Ny forskning skal sikre mere pålidelige vindmøller

Et nyt forskningsprojekt skal ud fra få informationer om vindforhold udvikle værktøjer, der både kan give bedre afkast på vindmøller samt minimere risikoen for svigt og havari.
Når en vindmølle skal opstilles, skal det beregnes, hvor stærk møllen skal være for at kunne holde til vindbelastning på den givne placering. Vindmøllefundament, tårn og vinger er kostbare investeringer, så det kan blive dyrt for vindmølleejeren, hvis styrkebehovet over- eller undervurderes.

Den enkelte vindmølle, der opsættes i en vindmøllepark, skal altid opfylde lovgivningens rammer. Der er fx regler for højde, støj og afstand til naboer. Indenfor disse rammer placeres vindmøllerne normalt, så den største energiproduktion opnås. Først herefter undersøger man, hvor stor belastning, der vil være på møllen for den pågældende placering. Det øger usikkerheden for vindmølleejerens investering.

- Visionen med forskningsprojektet er at udvikle en metode, der gør det muligt at bestemme belastningen på den enkelte vindmølle allerede i planlægningsfasen, hvor placeringen endnu ikke er endelig fastlagt. Derved kan risikoen for vindmølleejerens investering reduceres, fortæller erhvervspostdoc Henrik Stensgaard Toft.

Usikkerhed om vindforhold
I forbindelse med opsætningen af vindmøller foretager man normalt målinger af vindforholdene. Målingerne foretages dog kun i en kort periode - måske et-to år, hvilket normalt giver en betydelig usikkerhed på de bestemte vindforhold set over møllens levetid på 20 år. Denne usikkerhed mangler i dag i vurderingen af belastningen på vindmøllen. Lykkes det at udvikle den nye metode, kan der tages højde for denne usikkerhed, så risiko for svigt og havari af vindmøllerne reduceres.

Resultatet af forskningsprojektet vil - udover metoden til bestemmelse af belastningen på vindmøllen - være en række studier af, hvordan usikkerheden på vindforholdene påvirker vindmøllens pålidelighed. Metoden implementeres i beregningsværktøjet WindPRO som udvikles af EMD International i Aalborg. WindPRO er et software-værktøj, som bruges indenfor planlægning og design af vindmølleparker.

- Udover en øget pålidelighed af møllen - som ultimativt vil komme vindmølle-ejeren til gavn - forventer vi også, at vores WindPRO kunder vil kunne reducere tidsforbruget væsentligt i forbindelse med planlægningen af nye vindmølleprojekter. Med den nye metode kan vi nemlig tage lastforholdene i regning allerede på et meget tidligt tidspunkt i projekteringsfasen og dermed få valgt den korrekte mølletype og placeringen under hensyntagen til såvel de målte vindforhold som møllens belastning, siger leder af vindenergiafdelingen hos EMD International, Morten Lybech Thøgersen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094