23948sdkhjf

Slut med at sjusse: Nu lanceres nyt og mere præcist vindenergi-indeks

Fremover får projektudviklere og vindmøllebyggere et markant mere præcist vindenergi-indeks at arbejde ud fra.

EMD International har netop offentliggjort spritnye tal som er beregnet efter en helt ny metode med en kombination af model-vinddata og timeproduktion i stedet for blot mølleproduktionen som gennemsnit.

Derfor kan man nu beregne vindenergi-indekset på et højere detaljeringsniveau. Både geografisk og afhængigt af møllehøjden.

Sidstnævnte er væsentligt, da høje møller ikke har så store udsving i produktionen fra måned til måned, som lavere møller har. Og i de sidste ti år er de nye møller blevet markant højere.

- Over tid, så var tallene i de data, vi fik, ganske enkelt upålidelige og var efterhånden mere et billede på markedsreguleringen af møllerne, fremfor hvor meget vind, der havde været, fortæller Per Nielsen, der er general manager for EMD International, der har leveret tallene til vindenergi-indekset siden 2003.

- Det er meget mere præcise tal, vi kan levere nu. Med den nye metode, hvor vi kombinerer modeldata og detaljerede timedata fra mølleproduktionen, så kan vi levere lige de tal, som branchen efterspørger, fortæller Per Nielsen.

Som noget nyt kan man nu også få tal fra offshore.

- Vindenergi-indekset er et meget vigtigt redskab, når eksempelvis vindenergi-udviklere laver et projekt for en kunde. Aftaler man eksempelvis en samlet pris for projektet på 100 millioner kroner, og man efter halvandet år vender tilbage for at beregne den endelige pris på projektet baseret på vindenergi-indekset, så bliver bare fem procents afvigelse til mange penge, forklarer Per Nielsen.

Big data og den nye metode

Udviklingen på vindmøllers teknologi og størrelse har i det seneste årti været medvirkende til, at de data, som EMD International behandler er blevet mere og mere unøjagtige.

Og sammenholdt med, at data også kom fra en population, hvor møllerne til tider blev taget ud af produktion fra tid til anden på grund af markedsregulering, så var det på tide at udvikle en ny måde at beregne vindenergien.

Bag den nye beregningsmetode ligger mere end et års udviklingsarbejde, hvor brugen af big data og machine learning metoder har gjort det muligt at skifte hele datagrundlaget og udvikle den nye og mere præcise metode.

Det nye indeks beregnes nu på basis af ERA5 model-vinddata fra ECMWF. Dette er sammenkørt med tre års time produktioner fra næsten 2000 møller i Danmark.

EMD International har udviklet en meget avanceret træningsmodel, der omsætter model-vinddata til mølleproduktion for hver enkelt mølle time-for-time. 

Som noget nyt leveres også et indeks for både mindre og større vindmøller, samt nye præcise indekser for danske offshore-vindmølleområder, hvor man hidtil blot har beregnet ud fra parkernes samlede produktion.

EMD International og det nye vindenergi-indeks

EMD International har siden 2003 udarbejdet det danske vindenergi-indeks, som beregner hvor meget anvendeligt vindenergi, der har været på månedsniveau i otte regioner i Danmark baseret på et større antal møllers indrapporterede produktion i hver region.

De bedste vindmåneder har 10 gange så meget energi som de ringeste, så der er meget store udsving fra måned til måned.

Indekset var efterhånden blevet svært at vedligeholde, da det dels var baseret på ældre møllers produktion, som ofte har øget nedetid, og grundet den øgede markedsregulering af større møller, specielt i de senere år.

Ligeledes manglede der et offshore indeks grundlag, der ikke kunne etableres, da man kun kendte offshore parkernes samlede produktion, ikke på enkelt mølleniveau.

Det nye vindenergi-indeks bliver løbende opdateret af EMD på www.vindstat.dk, hvor der også findes yderligere dokumentation omkring indekset.

Projektet bag udviklingen af det nye vindenergi-indeks er blevet finansieret af EMD Fonden, www.emdfonden.dk

Kilde: EMD International

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125