23948sdkhjf

Energisparende installationer – potentialet skal udnyttes!

Danmark har et stort uudnyttet energipotentiale i renovering af bygninger, mener DI Handel, som i en ny publikation sætter fokus på gevinsten ved gennemgribende renoveringer.
Danmark har et stort uudnyttet energipotentiale i renovering af bygninger, der kan komme danske virksomheder, boligejere og miljøet til gode. Men der er fortsat for lille fokus på gevinsten ved de mere gennemgribende renoveringer.

Det er et af budskaberne i DI Handels nye oplæg, ”Energibesparende installationer – en vej til grøn vækst”.

Potentiale i tekniske installationer
Især de tekniske installationer viser det potentiale, hvilket understøttes af brugerundersøgelser og analyser af det eksisterende byggeri. Ifølge DI Handel viser flere analyser, at en effektivisering af energiforbruget i bygninger opnås ved at kombinere en tæt klimaskærm med energibesparende installationer, de såkaldte dybe renoveringer.

Gennem renoveringer af de tekniske installationer kan der spares 13 procent af det beregnede energiforbrug til opvarmning og varmt vand. Dermed kan optimering af de tekniske installationer alene indfri de fastsatte mål for energireduktionen i Danmark. Installationerne skal kombineres med en forbedring af klimaskærmen. Herved kan der opnås samlede besparelser på mellem en tredjedel og halvdelen af det nuværende forbrug.

Erfaringer viser desuden, at netop de energibesparende installationer ofte har en tilbagebetalingsprocent på under 10 år, hvilket er kortere end mange traditionelle energirenoveringstiltag.

Begrænset kendskab en udfordring
Ifølge branchedirektør i DI Handel Lars William Wesch, er udfordringerne, at danske boligejere og andre bygningsejere har et begrænset kendskab til energibesparende tiltag, og at tilgangen til energirenovering skal være helhedsorienteret.

- Derfor er det godt, at regeringen har igangsat arbejdet med at udarbejde en ambitiøs strategi for energieffektivisering. Men for at opnå den ønskede effekt mener vi, at energiløsninger skal vurderes ud fra behovet i bygningen. En kombination af klimaskærm og energibesparende installationer giver den største effekt, og derfor skal der være incitamenter til at gennemføre renoveringer ud fra en helhedsbetragtning frem for incitamenter til lappeløsninger.

Ambitiøs strategi
Selvom potentialet er åbenlyst, er det ikke givet, at regeringens ambitiøse mål for øget energirenovering af bygningsmassen får den ønskede effekt, og en ambitiøs strategi skal kombineres med tre forudsætninger.

For det første skal der være gode rammevilkår for udvikling og udbredelse af energieffektive løsninger. Derfor er det væsentligt, at regeringen i sit arbejde med en ny strategi for energirenovering af bygningsmassen har fokus på blandt andet finansiering og innovation.

For det andet stiller de tekniske installationer i bygninger stadigt højere krav til systemforståelse og systemintegration, og mange danske husejere angiver, at de kan få den bedste rådgivning og information fra håndværkere og installatører. For at leve op til de krav, kræves en investering i fremtidens uddannelser og højnelse af kompetenceniveauet hos aktører inden for energieffektivisering.

For det tredje fremmes de energieffektive løsninger bedst ved et tæt og effektivt samarbejde i værdikæden. Hvor installatøren og håndværkeren får viden fra boligejere, der skal kanaliseres tilbage til producenter og forhandlere, skal nye teknologier udbredes via forhandlerne. De kan så rådgive håndværkere og installatører.

Download publikationen på DI Handels hjemmeside
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078