23948sdkhjf

Dansk Siemens-mand vinder innovationspris

Senior-ingeniør Peder Bay Enevoldsen fra Siemens Wind Power i Brande er blevet tildelt Siemens innovationspris. Det er en detalje i vindmøllens vinger, der har sikret danskeren hæderen.
Hvad har dinosaurens hale med rotorbladene på vindmøller at gøre? Det er meget simpelt: hvis man sætter takker, som dem, der sad på dinosaurens hale, på de yderste ender af rotorbladene, reducerer det støjen og øger samtidig vindmøllens effektivitet. Det har en dansker fundet ud af.

Egentlig opfandt Peder Bay Enevoldsen den fleksible, savtakkede design for de bageste kanter af rotorblade for tolv år siden. Selvom andre producenter havde eksperimenteret med savtakkede designs til at reducere støj, havde ingen tidligere indset, at takkede kanter også kunne forbedre ydeevnen.

- Vi har rutinemæssigt målt effektiviteten af møllerne. Da vi fandt, at den var uventet høj efter montering af takkerne på vingen, blev vi både overraskede og glade, fortæller Peder Bay Enevoldsen om første gang, opfindelsens flersidede anvendelse gik op for ham.

Den nye opfindelse gav helt præcis fire procent forbedring i energiproduktion per år - en betydelig stigning for en vindmølle.

Opfindelsen har sikret Peder Bay Enevoldsen Siemens innovationspris, som uddeles en gang om året til de mest iderige medarbejdere blandt Siemens mere end 350.000 ansatte.

Peder Bay enevoldsen
• Peder er 44 år og har været ansat i Siemens i de sidste 19 år.
• Han har titel af senior ingeniør – dem er der kun otte af i Siemens Wind Power.
• Opfindelsen med takkerne er kun én af Enevoldsens i alt 21 opfindelser for at optimere vindmøller. Han holder 53 individuelle patenter i 21 patentfamilier.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156