23948sdkhjf

Ingen EU-støttekroner til danske VE-projekter

Med en støtte på 1,2 mia. euro vil Europa-Kommissionen være med til at kickstarte 23 innovative projekter om vedvarende energi. Men ingen af de tilgodesete projekter er danske.
Europa-Kommissionen tildelte tirsdag mere end 1,2 mia. euro i støtte til 23 innovative demonstrationsprojekter om vedvarende energi i forbindelse med den første indkaldelse af forslag under det såkaldte NER300-finansieringsprogram. En del af finansieringen til projekterne skal komme fra indtægterne fra salget af 200 mio. emissionskvoter fra reserven for nytilkomne (New Entrants Reserve) under EU’s emissionshandelsordning (ETS).

Projekterne dækker en lang række nye teknologier inden for vedvarende energi såsom bioenergi (inklusive avancerede biobrændstoffer), koncentreret solenergi, geotermisk energi, vindenergi, havenergi og integration af vedvarende energi i elnettet (smart grids).

- Julen kommer tidligt i år - dagens beslutning er en vigtig milepæl for EU's klimapolitik. NER300-programmet er i virkeligheden et "Robin Hood"-instrument, der får forurenerne til at betale for storstilede demonstrationer af nye kulstoffattige teknologier. De 1,2 mia. euro i støtte - betalt af forurenerne - vil medføre yderligere 2 mia. euro i private investeringer i de 23 valgte projekter. Dette vil hjælpe EU med at bevare førerpositionen inden for vedvarende energi og skabe nye jobs i EU her og nu, lød det tirsdag fra Klimakommissær Connie Hedegaard.

Desværre har ingen af de tre danske projekter, der var blandt de 79 ansøgere, fået del i støtten.

Projekterne vil skabe jobs
Så snart de 23 projekter er oppe at køre, er forventningen, at de tilsammen vil øge den årlige produktion af vedvarende energi i Europa med ca. 10 TWh, hvilket svarer til det årlige brændstofforbrug for mere end én mio. personbiler. Det vigtigste er dog at opnå en succesfuld demonstration af teknologier, der vil øge produktionen af energi fra vedvarende ressourcer over hele EU betydeligt.

De støttede projekter forventes tilsammen at give arbejde til flere tusinde fuldtidsansatte i løbet af anlægsfasen (de næste 3-4 år), og til ca. tusind fuldtidsansatte til driften af anlæggene i de efterfølgende 15-20 år. Det forventes desuden, at der skabes positive virkninger for væksten og jobs i sektorens forsyningskæde.

NER300-finansieringen vil dække op til 50 procent af projektets "relevante omkostninger", dvs. de omkostninger, der overstiger omkostningerne til eksisterende afprøvede teknologier. Resten dækkes af private investeringer og/eller supplerende national finansiering.

NER300-finansieringen stilles til rådighed på en årlig basis på grundlag af faktiske resultater (den mængde grøn energi, der er produceret) og opfyldelsen af krav til vidensdeling.

Ingen CCS-projekter i første fase
Desværre kom ingen projekter om CO2-opsamling og lagring (CCS) i betragtning i denne omgang. De 275 mio. euro, der var tiltænkt CCS-projekter i forbindelse med den første indkaldelse, er derfor stadig tilgængelige for projekter under NER300-programmets anden fase.

Europa-Kommissionen vil hurtigst muligt iværksætte gennemførelsen af den anden indkaldelse af forslag, der skal fordele de ubrugte midler fra første indkaldelse og indtægterne fra de resterende 100 mio. kvoter fra reserven for nytilkomne.

NER300-finansieringsprogrammet gennemføres af Europa-Kommissionen i samarbejde med Den Europæiske Investeringsbank (EIB) både hvad angår udvælgelsen af projekter, salget af de 300 mio. emissionskvoter fra EU’s emissionshandelsordning og forvaltningen af indtægterne.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.079