23948sdkhjf

Det sker: Biomasse får gennembrud

Teknologisk Institut samler tirsdag den 18/12 et hold af landets fremmeste forskere og virksomheder til en åben konference med fokus på udnyttelsen af bioaffald.
Verden står foran det store gennembrud for udnyttelsen af biomasse, affaldsprodukter fra landsbrugs- og frugtindustrien, som det er blevet teknologisk muligt at omsætte til energi, foder, kemikalier, plastfremstilling, gødning og medicin på kommerciel basis.

- Det er nu det rykker. Vi er klar til at bygge fabrikker, der udnytter biomassen og skabe alternativer til den petrokemiske industri. Anden-generations bioethanol-teknologien er blevet mere tilgængelig, og ingredienserne til processen er blevet billigere. Udnyttelsen af biomasse som en værdifuld råvare bliver verdensomspændende. Konferencen byder på oplæg om mulighederne i Kina, Afrika og Europa, fortæller Anne-Belinda Bjerre, der er seniorkonsulent på Teknologisk Institut.

Hun er projektleder på det tværnationale EU-projekt ”Biowaste for sustainable products” der i en tre-årig periode afsøger udnyttelsesmuligheder af biologisk affald i Afrika.

Projektet er i sig selv et eksempel på de lovende perspektiver i at udnytte banaskræller, halmstrå, træflis roetoppe og andet affald fra vores afgrøder, der er fyldt med sukker og andet godt som kan omsættes til biokemikalier, brændstof, gødning, foder og fødevarer.

Danmark er førende internationalt på anden-generations bioethanol-teknologi og Anne-Belinda Bjerre ser store muligheder for, at danske bioteknologiske virksomheder kan udnytte bio-potentialet.

Verdens første fabrik viser vejen
Blandt deltagerne på konferencen er Science Manager, Katja Salomon Johansen fra Novozymes. Hun vil blandt andet fortælle om Novozymes’ udvikling af de bioteknologiske løsninger, der skal bruges til produktion af bioethanol lavet på basis af non-food biomasse. Novozymes’ løsninger skal blandt bruges i et stort anlæg, der lige nu er under opførsel i Norditalien og som forventes at blive det første af sin art, der går i kommerciel produktion.

- Åbningen af fabriksanlægget i Norditalien er virkelig et gennembrud for udnyttelsen af biomasse. Det er et tydeligt tegn på, at teknologien er på plads; bioethanol lavet af restprodukter kan laves her og nu og kan bruges i transportsektoren i dag. Vi kommer til at se lignende anlæg rundt om i verden. Der er blandt andet stor interesse fra sydamerikanske lande for at udnytte teknologien, og Nordamerika er også med fremme, siger Katja Salomon Johansen.

Debatten sætter fokuser på samarbejder og SMV’ernes muligheder
Debatten på biomasse-konferencen ledes af videns-journalist Ann Marker og stiller skarpt på, hvordan forskningsverdenen kan være til rådighed og fremme vækst hos SMV’er. Netop et konstruktivt offentligt-privat samarbejde indenfor biomasse med en aktiv vidensdeling kan bygge bro og skabe fremtidens forretningsmuligheder og dansk vækst især på eksportmarkederne. Panelets cirka 10 deltagere giver hver max. 10 minutters oplæg, og så er ordet frit.

Konferencen starter 12.30 og slutter 16.30. Deltagelse er gratis, og tilmeldingsfristen er mandag d. 17. december på dette link: www.teknologisk.dk/k45006
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078