23948sdkhjf

Millionbevilling til udvikling af teknologi til CO2-lagring

Teknologisk Institut er med i nyt partnerskab, der skal udvikle og modne teknologi og infrastruktur til at fange, lagre og bruge CO2. 20 projekter igangsættes nu, og de første løsninger skal være klar i 2025.

Fangst, lagring og anvendelse af CO2, også kaldet CCUS, bliver en del af løsningen for at nå Danmarks mål om 70 procent reduktion af CO2 i 2030.

Indsatsen for at nå målet intensiveres nu med en bevilling på 201 mio. kr. fra Innovationsfonden til et nyt partnerskab kaldet INNO-CCUS.

INNO-CCUS er et af fire partnerskaber, såkaldte Innomissions, der skal levere markante bidrag til, at Danmark nedbringer CO2-udledningen og samtidig styrker dansk erhvervs konkurrencekraft. 

- Fangst og anvendelse af CO2 er bydende nødvendigt for, at vi som samfund løser den altoverskyggende klimakrise, vi har bragt os selv i ved årtiers ufortrødent brug af fossile ressourcer. Det er svært at overdrive, hvor vigtig denne Innomission er for arbejdet hen imod en fossilfri fremtid, og vigtigheden øges time for time. Derfor er vi på Teknologisk Institut stolte over at være en del af partnerskabet, der tæller 56 særdeles kompetente virksomheder, universiteter og GTS-institutter, udtaler direktør Sune Dowler Nygaard fra Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Både kortsigtede og langsigtede løsninger

Med en bevilling på 201 mio. kr. skal INNO-CCUS de kommende år udvikle og modne teknologi og infrastruktur til at fange, lagre og bruge CO2. Partnerskabet har fokus på både kortsigtede og langsigtede løsninger og forventer således allerede i 2025 at kunne levere de første, konkrete resultater, som vil bidrage til CO2-reduktioner.

Allerede nu igangsættes 20 projekter inden for fem områder, der enkeltvis og i sammenhæng skal sikre løsninger til nedbringelse af CO2-udledningen.

Fakta om INNO-CCUS

  • INNO-CCUS er ét af fire partnerskaber, kaldet Innomissions, der skal accelerere Danmarks grønne omstilling og konkurrencekraft.
  • INNO-CCUS handler om fangst, lagring og udnyttelse af CO2. De tre øvrige Innomissions handler om henholdsvis grønne brændstoffer, landbrug og fødevarer samt plast og tekstiler.
  • INNO-CCUS er støttet af Innovationsfonden med 201 mio. kr. og opererer med både kortsigtede (2025), mellemlange (2030) og langsigtede (2050) projekter.
  • Følgende aktører deltager i INNO-CCUS: Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Portland A/S, Pentair - UNION ENGINEERING A/S, I/S Amager Ressource Center, Ørsted A/S, Aalborg Universitet, FORCE Technology, Teknologisk Institut, FLSmidth A/S, Faxe Kalk A/S, EuroWind Energy A/S, COWI A/S, Port of Aalborg A/S, Syddansk Universitet, DHI GRAS A/S, DHI A/S , Københavns Universitet, Roskilde Universitet, GEUS, Stiesdal SkyClean A/S, Aquagreen Aps, MASH Makes ApS, SEGES Innovation P/S, Aarhus Universitet, HedeDanmark A/S, MUSHOLM A/S, GUBRA ApS, Naturstyrelsen, Miljøstyrelsen, Samsø Kommune, Foresting Tomorrow ApS, KW-PLAN ApS, NaturIt ApS, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, Totalenergies Upstream Danmark A/S, NORECO OIL DENMARK A/S, Stanford University, Gas Storage Denmark A/S, Explicit ApS, Dansk Gasteknisk Center a/s, Technion - Israel Institute of Technology, WELLTEC A/S, RAMBØLL DANMARK A/S, DUC – Nordsøenheden, ALEXANDRA INSTITUTTET A/S, VERDO PRODUKTION A/S, Hafnium Labs ApS, CO2Techn ApS, AMMONGAS A/S, NATURE ENERGY BIOGAS A/S.

Kilde: Teknologisk Institut

Teknologisk Institut deltager i tre projekter, der gennemføres i samarbejde med en række videns- og industripartnere. Projekterne har fokus på henholdsvis overvågning af CO2-lagre, CO2 fra afbrænding af biomasse og udledninger fra cementproduktion.

Teknologisk Institut deltager i forvejen i flere partnerskaber om CCUS, herunder Project Greensand, der udvikler en infrastruktur til lagring af CO2 i nedlagte oliereservoirer i Nordsøen.

– Både bevillingsgivere og virksomheder investerer mere og mere ambitiøst i grøn omstilling, herunder CCUS. Og det sker i partnerskaber, der bliver stadig større og stadig bredere. Det er ubetinget godt og tvingende nødvendigt, fordi de brede partnerskaber giver mulighed for interaktion mellem behov og løsninger i hele forsyningskæden. Netop det er fundamentet for at skabe en solid teknologisk infrastruktur, der fungerer, ikke kun økonomisk og teknologisk, men også i stor skala. Og derfor er INNO-CCUS er vigtigt skridt på vejen, siger Sune Dowler Nygaard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141