23948sdkhjf

Synspunkt: Regeringen stjæler borgernes solcellestrøm

Regeringens udspil til en ny solcellestrategi tvinger solcelleejere til at forære deres grønne egenproducerede el væk. Det mener Gaia Solar.
Regeringen lægger op til at ændre Nettomålerordningen fra en årlig afregning til en time-til-time-afregning. Da solcelleanlæg i sagens natur producerer el i dagtimerne, når solen skinner, hvor størstedelen af landets borgere er på arbejde, vil det ikke være praktisk muligt at forbruge sin egen strøm, og borgerne vil således være tvunget til at sælge deres strøm til den takst regeringen til enhver tid fastsætter. Når familien vender hjem om aftenen og sætter gang i tv og kaffemaskiner, vil de skulle købe deres egen strøm tilbage til fuld pris.

Regeringens udspil lægger op til at man midlertidigt får 130 øre/kwh for sin strøm, en takst som aftrappes over 5 år og ender på 60 øre/kwh. Dette vil ifølge Dansk Solcelleforening betyde at tilbagebetalingstiden for solcelleanlæg springer fra de nuværende 7-8 år til over 20 år.

Dødsstød til solcellebranchen
Dette vil naturligvis resultere i et markant fald i antallet af installerede solcelleanlæg i de kommende år og vil være et dødsstød til en af de eneste miljømæssige succeshistorier; solcellebranchen. En branche der, som en af de få, udviser en markant vækst og som har medført at der er blevet etableret tusindvis af nye arbejdspladser over hele landet og i særdeleshed i ”udkantsdanmark”. Arbejdspladser som tilmed fordeler sig på alle faggrupper, fra akademikere til håndværkere. Når man tænker på regeringens ambitiøse planer om at øge beskæftigelsen, undres man over at de uden at blinke er villige til at smadre en spirende branche, der både bidrager til at nedbringe arbejdsløsheden og forbedre vores fælles klima.

Siden udmeldingen om at Nettomålerordningen ville blive justeret, har det lydt fra Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard, at der ikke ville ske nogen forringelser for dem, der allerede havde investeret i solcelleanlæg. Dette viser sig nu ikke at være korrekt.
Der vil blive etableret en overgangsordning for eksisterende anlæg på 15 år for anlæg etableret før 2012 og 10 år for anlæg etableret i 2012. De mange tusinde borgere, der inden for de sidste par måneder har købt et solcelleanlæg får sig en meget lang næse. De vil kunne benytte den eksisterende nettomålerordning præcist længe nok til at anlægget er betalt, men uden at få en gevinst af deres investering på 100.000-150.000 kr. Mon ikke der er mange efterlønskroner, der havde været anvendt anderledes, hvis man havde kendt regeringens sande planer?

Regeringens udspil viser med alt tydelighed at man alene fokuserer på kortsigtede økonomiske målsætninger og ikke på at skabe en bæredygtig fremtid for Danmark.
Kommenter artiklen (12)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109