23948sdkhjf

108 meter høj gasbeholder rives ned søndag

Med hjælp fra Tscherning A/S bliver den store blå gasbeholder i Valby lagt ned ved sprængning.
Den 108 meter høje og 2.000 ton tunge gasbeholder er opført i 1967. Den blev taget ud af drift i 2007, og nu skal den altså rives ned.

- Moderne teknologi har taget over, og i dag producerer vi den miljøvenlige bygas i takt med københavnernes efterspørgsel. Den store gasbeholder, der kunne rumme 185.000 kubikmeter gas, er derfor blevet overflødig, forklarer Morten Stanley, der er chef for bygas hos Københavns Energi og fusionerede selskaber.

Der er gjort flere forsøg på at finde en ny ejer til beholderen og dermed lade det gamle industri-ikon få en ny tilværelse som fx kultursted. Det er ikke lykkedes, og da vedligeholdelse af beholderen er en meget bekostelig affære, har Københavns Energi nu besluttet at rive beholderen ned.

Sådan bringer man en kæmpe på 108 meter til fald
Man river ikke ’bare’ en gasbeholder på 2.000 ton ned. Det kræver hjælp fra nedrivnings- og sprængningsspecialister, der ved at sprænge hul bestemte steder i siden på beholderen kan få den til at falde til siden efter samme princip, som når man fælder et træ. Morten Stanley fortæller:

- Sikkerheden skal naturligvis være i top ved sådan et arrangement. Vi løber ingen chancer, og derfor har vi sprængningseksperter og politi med til at vurdere, hvor tæt på gasbeholderen vi kan placere tilskuerne. G. Tscherning har for nylig gennemført en prøvesprængning, så vi er helt sikre på, hvordan beholderen vil falde, og dermed hvor stor en sikkerhedszone, der er nødvendig.

Fremtiden for den miljøvenlige bygas
Selvom den store gasbeholder nu rives ned, så er bygas fortsat en vigtig energikilde i København. Cirka halvdelen af københavnerne bruger hver dag bygas til deres madlavning, og næsten alle restauranter og alle vaskerier med gastørretumblere gør det også. Desuden er der også flere større virksomheder, der benytter bygas til deres produktion.

- Bygas er en vigtig del af fremtidens energiforsyning, og fra 2013 begynder vi at tilsætte biogas til bygassen i stedet for noget af naturgassen. Biogassen kommer fra rensningen af københavnernes spildevand, som altså bliver til ny energi i folks køkkener. Det betyder, at CO2-udledningen nedsættes med cirka 30 procent, og at bygas dermed bliver et miljømæssigt endnu bedre alternativ til fx el, forklarer Morten Stanley.

Gasbeholderen i tal
• 108 meter høj (højere end både Københavns Rådhus, SAS Radison og Ferring)

• 185.000 kubikmeter bygas kunne siloen indeholde

• 2.200 kvadratmeter er beholderens grundareal

• 54 meter i diameter

• 172 meter i omkreds

• 17.200 kvadratmeter i overfladeareal

• Bygget af jern og stål og vejer 2.000 ton

• Alle svejsninger lagt i forlængelse af hinanden ville række 30.000 meter
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064