23948sdkhjf

CO2-lagring kan skabe op mod 9000 danske arbejdspladser

Danmark kan hjælpe nabolande med at lagre CO2 sikkert. Det rummer forretningspotentiale, viser Kraka-analyse

Takket være gunstige vilkår i undergrunden kan Danmark ifølge en ny analyse være på vej mod et nyt erhvervseventyr onsdag. 

Her tager olieselskaberne Ineos og Wintershall Dea fat på at lagre CO2 i et udtjent oliefelt i den danske del af Nordsøen. 

Analysen, "Potentialet i et europæisk CCS-marked fra et europæisk perspektiv" fra Kraka Advisory, viser, at fangst og lagring af CO2 i undergrunden (CCS) kan resultere i op mod 9000 danske arbejdspladser. 

Potentialet er 50 mia. kr.

Tallet er beregnet ud fra en forudsætningen om, at Danmark sætter sig på 5 pct. af det europæiske marked for CCS eller Carbon capture and storage.  De 5 pct. svarer til et økonomisk potentiale på 50 mia. kr., viser analysen.

Ti pct. af markedsandelen kan give 17.000 arbejdspladser.

Håbet er, at Danmark også kan lagre CO2 for nabolande som Tyskland og Polen.

- Med lagringen af den første CO2 i den danske undergrund rykker vi i Danmark helt frem i førerfeltet i verden. Det glæder os, at vi har alle forudsætninger for at skabe en ny industri med tusindvis af arbejdspladser på ryggen af de erfaringer, vi har høstet på Nordsøen de seneste 50 år, siger Mads Gade, adm. direktør i INEOS Danmark i en pressemeddelelse.

Projekt Greensand

Det britiske olieselskab INEOS står sammen med tyske Wintershall Dea bag den første CO2-lagring i Danmark. Projektet har fået navnet Project Greensand.

Kronprins Frederik satte onsdag i Esbjerg gang i det hele 50 år efter, at hans far, prins Henrik, åbnede Danmarks produktion af olie og gas. 

Nu skal oliefelterne i stedet bruges til at vende klimaudviklingen og sende CO2 tilbage i felterne.

En del af løsningen på verdens klimaudfordringer findes i lagring af CO2. Den danske undergrund er med sine mange reservoirer i Nordsøen velegnet til at lagre CO2.

Helt konkret foregår det ved, at CO2 indfanges, for eksempel fra røgen fra et forbrændingsanlæg. Herefter gøres det til flydende væske og sendes efterfølgende ned i undergrunden via brønde mere end 1800 meter under havbunden.

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096