23948sdkhjf

Virtuelle minikraftværker skal sikre mod forsyningssvigt

Solceller og batteriteknologi skal forhindre udfald og udligne svingende elpriser hos energitunge virksomheder

Mens danske virksomheders elregninger ifølge Energistyrelsen var steget fra 14 milliarder kroner i 2021 til 33 milliarder 2022, er det ikke kun de høje priser, der bekymrer. Forsyningssikkerheden får i lige så høj grad panderynkerne frem hos landets mest energitunge virksomheder.

- De rå elpriser har allerede sat sig hårdt på bundlinjen hos dansk erhvervsliv. Men mere kritisk har der i 2022 været tale om mulige forsyningssvigt og brown-outs, hvor en del af elnettet kan blive lukket ned. Selvom vi ser ud til at klare os igennem denne vinter uden strømafbrydelser, er usikkerheden kommet ind på radaren hos de mest energitunge industrivirksomheder. De tør ikke længere bare lade driftssikkerheden afhænge af politikerne, som ikke kan garantere, at der ikke kommer udfald i de kommende år, siger Allan Andreasen, der er direktør hos ABB.

Lagrer energi

Det har fået ABB til at gå sammen med Hybrid Greentech og Solar Polaris om en ny model for energiforsyning, der samtidig kan hjælpe virksomhederne mod CO2-neutralitet, skriver ABB i en pressemeddelelse.

- I vores nye model etablerer vi virtuelle kraftværker baseret på solceller hos virksomheden, og ved hjælp af batteriteknologi bliver det muligt at lagre forholdsmæssigt store mængder elektricitet lokalt. Dermed kan virksomheden trække på den lagrede energi i de timer af døgnet, hvor prisen på elmarkedet er højest, mens de også sikrer en højere forsyningssikkerhed. Både hvis der skulle opstå knaphed på elektricitet, men også ved de små spændingsudfald, der kan opstå på ugentlig basis i et helt normalt år, forklarer Allan Andreasen.

- Særligt muligheden for at lagre energien er en gamechanger, for det har indtil nu været en udfordring, at elproduktion ved solceller kun er effektiv i dagtimerne og på de dage, hvor lysindstrålingen er høj. Dermed er man stadig afhængig af elektricitet fra elnettet resten af dagen - med potentielt højere udgifter til elektricitet og øget usikkerhed på forsyningssiden.

Halveret tilbagebetalingstid

Blandt de største energiforbrugere finder man blandt andet mejerier og andre fødevarevirksomheder samt producenter inden for blandt andet medicinal-, plastvare- og betonvareindustrien. Virksomheder, der ikke blot har årlige elregninger på to- og trecifrede millionbeløb, men også bliver hårdt ramt, hvis elforsyningen svigter.

I det nye samarbejde leverer ABB den tekniske løsning bag energilagringen, Solar Polaris leverer de solceller, der skal producere elektriciteten, mens Hybrid Greentech rådgiver om, hvordan den enkelte virksomheds løsning skal se ud, så det bedst opfylder krav og er tilpasset forbruget.

- Selvom et virtuelt kraftværk indebærer en investering fra virksomheden, ser vi nu eksempler på, at tilbagebetalingstiden i visse tilfælde kan halveres, siger Allan Andreasen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11